Nobels Fredspris uddelt: Historier om voldtægt af børn og kvinder gav tårer og bifald

Den norske kronprinsesse og statsministeren blev meget berørt af taler fra prismodtagerne.

Nobels Fredspris blev i dag uddelt i Oslo til de to prismodtagere; den congolesisk læge Denis Mukwege og yazidi-kvinden og tidligere sexslave hos terrorgruppen Islamisk Stat Nadia Murad.

De modtager prisen 'for deres kamp for at gøre en ende på seksuel vold som et våben i krig og konfliktzoner', som det hed i begrundelsen.

På rådhuset i Oslo høstede de to længerevarende stående bifald for deres stærke fortællinger fra henholdsvis Congo og Syrien/Irak.

Grufulde fortællinger og vold og voldtægt mod kvinder, børn og mænd og drenge frembragte tårer hos flere af de prominente gæster ved prisoverrækkelsen.

- Selvom Murad og Mukwege har forskellig baggrund, forener kendskab til overgreb og kampen for retfærdighed de to prisvindere, sagde formanden for nobelkomitéen, Berit Reiss-Andersen.

Fire citater fra vinderne

 • Det congolesiske folk bliver ydmyget, mishandlet og massakreret i over to årtier, mens verden har vidst det. I dag med ny kommunikationsteknologi kan ingen længere sige: Jeg vidste det ikke. Denis Mukwege

 • Mit land plyndres systematisk med deltagelse af personer, der hævder at være ledere. Det plyndres, så de får magt, rigdom og ære. Det plyndres på bekostning af millioner af uskyldige mænd, kvinder og børn, som lever i ekstrem fattigdom. Det vi tjener på mineraler ender i lommerne på et udplyndrende oligarki. Denis Mukwege

 • Som enhver anden ung pige drømte jeg om at fuldføre en videregående uddannselse. Jeg drømte om at starte en skønhedssalon i landsbyen og bo nær min familie i Sinjar. Men drømmen blev et mareridt. Der skete et folkemord. Nadia Murad

 • Unge piger i deres bedste alder bliver solgt, købt, holdt fanget og voldtaget hver eneste dag. Hvad ville ske, hvis det handlede om en kommerciel aftale, et oliefelt eller en våbenforsendelse? Sandsynligvis ville enhver bestræbelse for at befri dem være prøvet. Nadia Murad

 • Både Denis Mukwege og Nadia Murad har bidraget betydeligt til at bekæmpe denne type krigsforbrydelser ved at synliggøre de lidelser, der har ramt kvinder i Irak, Congo og alle andre steder i verden, hvor seksuel vold bliver brugt som et våben, lød det fra formanden for nobelkomitéen. (Foto: HAAKON MOSVOLD LARSEN / POOL © Scanpix)
  1 / 8
 • Den congolesiske læge Denis Mukwege fortalte bl.a. en meget stærk historie om en 18 måneder gammel pige, der havde fået ødelagt sin urinblære, underliv og endetarm efter en voldtægt. (Foto: HAAKON MOSVOLD LARSEN / POOL © Scanpix)
  2 / 8
 • 'Vi beder i stilhed. Min gud, sig til os, at det, vi ser, ikke er sandt. Sig til os, at det er en ond drøm. Sig til os, at når vi vågner, er alt godt. Men det var ingen ond drøm. Det var virkelighed. Det er blevet den nye virkelighed i Congo', sagde han og fremkaldte både stående bifald og tårer hos tilhørerne, heriblandt den norske kronprinsesse. (Foto: NTB Scanpix © Scanpix)
  3 / 8
 • Prismodtagerne hilste også på den norske konge og dronning. 'Jeg voksede op som landsbypige (…) Jeg vidste ingenting om Nobels Fredspris. Jeg vidste ingenting om alle konflikterne og drabene rundt om i verden. Jeg vidste ikke, at mennesker kunne begå så grufulde forbrydelser mod hinanden', sagde Nadia Murad i sin tale. (Foto: LISE ASERUD © Scanpix)
  4 / 8
 • Denis Mukwege tilegnede fredsprisen til alle ofre for seksuel vold i verden. Han sagde, at prisen ikke vil have nogen værdi for ham, hvis ikke den konkret ændrer ofrenes liv.'I 20 år har jeg på sygehuset set de hjerteskærende følger af styret i landet. Spædbørn, piger, unge kvinder, mødre, bedstemødre og også mænd og drenge bliver voldtaget på brutal vis – ofte offentligt og kollektivt ved at brændende plast- og stumpe genstande bliver ført ind i kønsorganerne. Jeg skal spare jer for detaljerne', sagde han i sin tale. (Foto: TOBIAS SCHWARZ © Scanpix)
  5 / 8
 • 'Unge piger i deres bedste alder bliver solgt, købt, holdt fanget og voldtaget hver eneste dag. Det er ufatteligt, at samvittigheden hos lederne af 195 lande rundt om i verden ikke mobiliseres for at befri de her piger. (...) Hvad ville ske, hvis det handlede om en kommerciel aftale, et oliefelt eller en våbenforsendelse? Sandsynligvis ville enhver bestræbelse for at befri dem være prøvet', sagde Nadia Murad i sin tale. (Foto: BERIT ROALD / POOL © Scanpix)
  6 / 8
 • Menneskerettighedsadvokat Amal Clooney repræsenterer Nadia Murad og overværede prisoverrækkelsen i Oslo. I sin tale sagde Murad ydermere: 'Som enhver anden ung pige drømte jeg om at fuldføre en videregående uddannselse. Jeg drømte om at starte en skønhedssalon i landsbyen og bo nær min familie i Sinjar. Men drømmen blev et mareridt. Der skete et folkemord'. (Foto: Haakon Mosvold Larsen © Scanpix)
  7 / 8
 • Denis Mukwege påpegede i sin tale, at Congos værdifulde mineraler bliver brugt i elbiler, smartphones og andre produkter, som hele verden forbruger, og at det er på bekostning af udnyttelse og vold mod lokalbefolkningen. Mineralerne er ifølge lægen den underliggende årsag til krig, den ekstreme vold og fattigdom i Congo. Som forbruger bør man i det mindste insistere på, at produkterne produceres, så mennesker ikke udnyttes, lød det. (Foto: TOBIAS SCHWARZ © Scanpix)
  8 / 8
Facebook
Twitter