Nobels Fredspris-vinder advarer om tabt flygtningebørn-generation

Næsten halvdelen af de syriske børn, der er fordrevet internt og i nabolandene, går ikke i skole, ifølge en ny rapport fra Malala Fonden.

Malala Yousufzai kæmper for børns ret til uddannelse verden over. (Foto: DARREN STAPLES © Scanpix)

Den 18-årige Nobels Fredspris-modtager, Malala Yousufzai, opfordrer til at gøre en større indsats for at uddanne de millioner af syriske flygtningebørn, som er intern fordrevne i deres hjemland eller i de omkringliggende lande. Det skriver BBC.

Ifølge en ny rapport fra Malala Fonden, går halvdelen af de fire millioner flygtningebørn nemlig ikke i skole.

De risikerer at blive en 'tabt generation', advarer Malala Yousufzai.

Den pakistanske teenagepige blev i 2012 skudt af Taliban, efter hun offentligt havde kæmpet for pigers ret til uddannelse. Hun overlevede mirakuløst, og siden har hun kæmpet for retten til uddannelse verden over, hvilket var medvirkende til, at hun blev tildelt Nobels Fredspris i 2014.

Malala-fondens mål er at sikre børn en uddannelse med et særligt fokus på pigers uddannelse. Velgørenhedsfonden har indtil nu kun indsamlet 37 procent af det beløb, som er nødvendig for at sikre basale nødvendigheder som skoler og lærere.

Fonden har akut brug for 10 milliarder kroner for at rette op på problemet, lyder det i rapporten.

Ifølge Unicef er børns skolegang i det uroplagede Mellemøsten og Nordafrika under hårdt pres.

I en rapport fra september 2015 beskrives det, at næsten 14 millioner børn i disse år ikke er under uddannelse på grund af voldelige konflikter i deres hjemlande.

Det er 40 procent af det samlede antal børn i regionen.

Tallene i ovenstående grafik er senest opdateret september 2015.