Nødberedskab er nået frem til ebolaudbrud i DR Congo

Eksperter fra WHO og Læger uden Grænser er i gang med at inddæmme udbruddet, som har dræbt 17.

Sundhedspersonel begraver et ebolaoffer under det store udbrud i Vestafrika i 2013-2016. (Foto: BAZ RATNER © Scanpix)

I al hast er ebolaeksperter nu ankommet til Equateur-provinsen i den nordvestlige del af DR Congo, hvor landets sundhedsministerium i går officielt erklærede, at et ebolaudbrud er i gang.

Indtil videre er 17 mennesker døde, og laboratorieprøver viser, at mindst to af dem var smittet med den frygtede blødersygdom. Yderligere prøver er nu ved at blive undersøgt.

- Sammen med Sundhedsministeriet (DR Congos,red) og andre internationale organisationer, er Læger Uden Grænsers nødberedskabshold i DR Congo på stedet for at vurdere situationen og udrulle en hurtig og skræddersyet reaktion på nødsituationen, oplyser Læger Uden Grænser til aften.

Et mindre ebolaudbrud kostede fire mennesker livet for et år siden også i DR Congo. Men det nuværende udbrud er det første større siden epidemien i Vestafrika 2013-2016.

Begrænsede sundhedsfaciliteter

Alle de hidtil 21 mistænkte ebolatilfælde er indrapporteret af Ilkoko Iponge-klinikken omkring 30 kilometer fra landsbyen Bikoro, som ligger på bredden af Tumba-søen i Equateur-provinsen.

Artiklen fortsætter under kortet

Her er der meget begrænsede sundhedsfaciliteter, og klinikken løber ofte tør for forsyninger og medicin, som leveres af internationale organisationer ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO.

Derfor er lokalt sundhedspersonel også dybt afhængig af hjælpen udefra for at bekæmpe udbruddet, som indtil videre har varet fem uger.

- De ved jo allerede på nuværende tidspunkt, at det er ebola. Så det vigtigste er at få håndteret de personer, som er smittet, det vil sige at isolere dem og give dem støttende behandling. Give dem væske, mad, behandle feber og eventuelt malaria, så kroppen kan stå imod, siger sygeplejerske Astrid Opstrup fra Læger Uden Grænser.

Hun var udsendt til et ebolaudbrud i Sierra Leone i 2014 og er netop nu på vej til DR Congo. Her skal hun i første omgang indgå i en anden indsats, men står standby, hvis der bliver brug for hende i Equateur-provinsen.

Vigtigt at informere om sygdommen

Når det er vigtigt straks at få isoleret de smittede, skyldes det at sygdommen hurtigt overføres mellem mennesker.

- Mange steder i Afrika bor man typisk tæt sammen, og der kan være dårlig adgang til at sanitære forhold. Altså håndvask og toiletter. Det skal på plads, så man kan stoppe smittespredningen, siger Astrid Opstrup.

En anden vigtig del af beredskabet er smitteopsporing for at sikre kontakt til alle, der har været i kontakt med ebolasyge.

- Man har opsøgende hold, som sammen med en epidemiolog undersøger, hvem de smittede er, hvor de bor, og hvem de har været i kontakt med. De skal nå ud til deres familier og de områder, hvor de kommer fra for at informere dem om sygdommen, smitteveje, og hvad de skal gøre, hvis de får symptomer, siger sygeplejersken.

I den forbindelse kan det være en fordel, at det ikke er første gang DR Congo rammes af et ebolaudbrud.

- Måske kan det betyde, at de har noget lokalt personale, som har arbejdet med det før. Noget andet er, at befolkningen måske kender til ebola i forvejen. Det er vigtigt, at de forstår, at det ikke er noget, den hvide mand har bragt ind. At det er en rigtig sygdom, og at de skal søge lægehjælp, siger Astrid Opstrup.

- I 2014 i Sierra Leone havde vi det problem, at nogle af patienterne var bange for at komme til sundhedscenteret, fordi de troede, at hvis de kom, blev de smittede og ville dø, siger hun.

DR Congo har prøvet det før

Det er ikke første gang, at den dødelige blødersygdom rammer DR Congos Equateur-provins. I 2014 døde 50 ud af 66 smittede i området, i et udbrud som var uden relation til den voldsomme epidemi i Vestafrika 2013-2016, som krævede over 11.000 liv.

I 2014 var første tilfælde en kvinde, som havde slagtet et vildtfanget dyr. Hun henvendte sig på en klinik i en nærliggende landsby, hvor hun senere døde. Undervejs gav hun smitten videre til sundhedspersonale og familie.

Dengang kunne de congolesiske sundhedsmyndigheder erklære udbruddet for slut efter knap tre måneder. På det tidspunkt havde der ikke været konstateret nye smittede i 42 dage.

Det er den officielle indikator for om et udbrud er slut, fordi tidsrummet svarer til to inkubationsperioder.

Med de nyeste tilfælde har DR Congo haft udbrud af ebola 9 gange.

Hvad er Ebola?

  • Ebola er en såkaldt zoonose, som smitter fra vilde dyr, og derefter videre blandt mennesker. Det står endnu ikke fuldstændigt klart, hvilket eller hvilke dyr, som er den primære værtsorganisme. Men sygdommen er jævnligt dukket op, siden den første gang blev registreret i 1976

  • Det er en ekstremt dødelig virus, som i gennemsnit slår halvdelen ihjel af de, som er uheldige at blive smittet. Nogle gange er dødeligheden 90 procent. Den er nem at dræbe med varme, klor eller endda sæbe, men ekstrem smitsom. Derfor kan et udbrud hurtigt komme ud af kontrol.

  • Ifølge Læger uden Grænser går der 2–21 dage, før den smittede får symptomer, der kan minde om helt almindelig influenza: Høj feber, mathed, hovedpine, muskel- og mavesmerter. Siden følger der opkastninger, diarré, udslæt og lever- og nyresvigt, og til sidst i forløbet kan der opstå både indre og ydre blødninger. Ebola kaldes derfor også for blødningsfeber.

  • Sygdommen smitter først, når der er symptomer. Det sker gennem kropsvæsker som spyt, blod, sæd, sved og opkast, og går derfor nemt ud over dårligt beskyttet sundhedspersonale eller slægtninge, som håndterer en afdød.

  • Der findes ingen behandling mod ebola. Og en effektiv ebolavaccine er endnu ikke tilgængelig.

Facebook
Twitter