Tema Krigen i Syrien

Nødhjælp til Syrien er strandet i ingenmandsland

Våbenhvilen i Syrien ser ud til at holde, men konvojer med nødhjælp venter på at komme ind i storbyen Aleppo.

En dreng rider igennem byen Aleppo på våbenhvilens førstedag, og den ser ud til at holde. (Foto: THAER MOHAMMED © Scanpix)

Våbenhvilen mellem det syriske regime og dele af den væbnede opposition, der trådte i kraft ved mørkets frembrud mandag aften, ser stadig ud til at holde.

Men konvojer med nødhjælp, der har krydset Tyrkiets grænse med først og fremmest mad og mel fordelt i 40 lastbiler til Aleppo i Syrien, venter i ingenmandsland, mens parterne i området forhandler.

Konvojerne, der skulle til Aleppo, kom ind i Syrien fra den tyrkiske by Cilvegozu, skriver AFP ifølge Ritzau.

Byen ligger 40 kilometer vest for den delte storby Aleppo, som er i fokus for nødhjælpsindsatsen.

David Swanson, som er talsmand for FN's Kontor for Humanitære Anliggender, siger ifølge Ritzau, at nogle af parterne forsøger at udnytte situationen politisk.

Efter lastbilerne i går morges forlod Tyrkiet med kurs mod Aleppo, lød meldingen fra det syriske udenrigsministerium da også, at de havde i sinde at afvise al nødhjælp til Aleppo, hvis leveringen ikke var aftalt med FN og det syriske regime - specielt hvis nødhjælpen kom fra Tyrkiet.

Våbenhvilen har drastisk reduceret kampene over hele landet mellem det syriske militær og oprørsgrupper. En lignende våbenhvile brød gradvist sammen i februar, og volden eskalerede, især i og ved Aleppo.

Millioner er flygtet, men ifølge FN bor 17,9 millioner mennesker stadig i det krigshærgede land, og 13,5 millioner mennesker har behov for humanitær hjælp, skriver Ritzau.