Nødhjælpschef: Vi har kun penge til halve rationer af mad

Dansk bidrag på 300 millioner kroner er en vigtig hjælp mod sultkatastrofe i Afrika, siger nordisk FN-direktør.

En frivillig for FN's fødevareprogram. (WFP) tilbereder mad til internt fordrevne flygtninge i en lejr i Somalias hovedstad Mogadishu. Danmark donorer nu penge til at afhjælpe den truende hungersnød. (Foto: © FEISAL OMAR, Scanpix)

Når Danmark netop har besluttet at hjælpe med 300 millioner kroner, er det et vigtigt bidrag til kampen for at afværge den aktuelle fødevarekrise i flere lande i Afrika.

Selvom behovet ifølge FN's nødhjælpschef er på 4,4 milliarder dollars - eller 30,6 milliarder kroner - vil det danske bidrag være med til at gøre en forskel, fortæller Anne Poulsen, direktør for det nordiske kontor for FN's fødevareprogram World Food Programme.

- Vi er rigtigt glade for den her bevilling, fordi den kommer så hurtigt og på et tidspunkt, der er så afgørende, siger Anne Poulsen, der roser Danmark for at træde tidligt til.

- Det, vi håber, er at andre lande, følger efter, siger Anne Poulsen.

Må skære i madrationer

De fire lande Somalia, Sydsudan, Yemen og det nordøstlige Nigeria er i øjeblikket truet af hungersnød i en grad, at FN's nødhjælpschef har kaldt det den største humanitære krise, siden FN blev dannet i 1945.

I Yemen er nøden så stor, at FN's fødevareprogram ifølge Anne Poulsen har været nødt til at skære på madrationerne.

- Det er i forvejen minimale standardrationer, vi deler ud, men fordi vi ikke har pengene, har vi været nødt til at skære, så vi faktisk i lang tid kun har givet halve rationer til syv millioner mennesker. Mine kollegaer står ude i felten og skal træffe de her hårde beslutninger hver eneste dag, fortæller hun.

Også Anders Ladekarl, generalsekretær for Dansk Røde Kors roser det danske bidrag, som han på Twitter kalder "vigtigt og godt".

Reserver er brugt

Hungersnøden på Afrikas Horn skyldes en kombination af langvarig tørke og flere lande, der er ramt af årelange krige og konflikter. Ifølge FN er 20 millioner mennesker på kanten af hungersnød.

- Hvis du bliver drevet på flugt, har du i den første tid måske lidt at klare dig for. Du har måske nogle fødevarereserver eller en opsparing, men efterhånden som disse konflikter varer længere og længere, er de her reserver fuldstændigt i bund, og det er derfor situationen bliver så desperat, som vi ser nu, siger Anne Poulsen, direktør for det nordiske kontor for FN's fødevareprogram.