Tema Krigen i Syrien

Nødhjælpsgrupper siger fra over for FN's arbejde i Syrien

Syriens præsident Assad har for stor magt over FN's nødhjælpsarbejde, mener 73 nødhjælpsorganisationer.

73 syriske og udenlandske nødhjælpsgrupper har suspenderet samarbejdet med FN i Syrien i protest mod, at Syriens præsident, Bashar al-Assad, ifølge grupperne har al for stor indflydelse på hjælpeindsatsen i landet, skriver The Guardian.

Organisationerne har i et brev krævet en hurtig og åben undersøgelse af hjælpen i Syrien, fordi syrere i belejrede områder afskæres fra at modtage hjælp.

I sidste uge kom det frem, at FN gennem de seneste år har givet millioner af dollar i støtte til firmaer og personer, der er tæt knyttet til Syriens omstridte præsident, Bashar al-Assad.

Dokumenterne viser ifølge The Guardian, at FN fra 2011 og frem har indgået kontrakter med selskaber, der er underlagt sanktioner fra både EU og USA.

Også syriske ministerier og fonde har ifølge The Guardian modtaget "betydelige summer". Herunder en fond oprettet af Assads hustru og en anden, der er startet af hans fætter.

Blandt grupperne, der nu sætter FN stolen for døren, er blandt andet Syrian American Medical Society (Sams) og Syrian Civil Defence, der også er kendt som De Hvide Hjelme. De menes alene at hjælpe seks millioner syrere.

FN siger, at man gør alt for at sikre, at pengene bliver brugt efter hensigten. Samtidig understreger FN, at nødhjælp har reddet millioner af liv. Hvis man vil fortsætte det arbejde i Syrien, er man nødt til at samarbejde med regimet, lyder det.

/ritzau/