Tema Krigen i Syrien

Nødhjælpsorganisation efter weekendens FN-hastemøde: Der sker jo ikke noget

Generalsekretæren i Folkekirkens Nødhjælp ville ønske, hun kunne være optimistisk på syrernes vegne.

Det sønderbombet Aleppo har netop været på dagsordenen på et FN-hastemøde. Men hos Folkekirkens Nødhjælp har man efterhånden mistet optimismen. (Foto: Abdalrhman Ismail © Scanpix)

Det syriske og russiske militæroffensiv, der vil presse oprørsgrupperne ud af Aleppo, har i dag taget hul på sin femte dag. Og det er på trods af, at FN i weekenden netop indkaldte til et hastemøde om situationen i den syriske storby.

Men lige meget hjælper det, lyder det fra generalsekretæren i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, som efterhånden har mistet troen på en fredelig løsning i Syrien.

- Det er frygtelig trist. Jeg ville ønske, jeg kunne sige, at jeg var optimistisk, men det er jeg ikke.

- Der indkaldes til det ene hastemøde efter det andet, men der er ingen politisk vilje til at finde løsninger, lyder det fra Birgitte Qvist-Sørensen.

Ikke flere skåltaler

Ifølge hende er den aktuelle situation i Aleppo således langt fra bedre end før weekendens FN-hastemøde.

- Civilbefolkningen udsultes. Børn er fortsat uden mad og medicin, lyder det fra generalsekretæren, der gerne ser en markant ændring i retorikken overfor Rusland og Assad-regimet.

- Når man ser ting rigtig mange gange uden at markere, at det må vi stoppe, så bliver det til sidst legitimt. Og det er det, der sker i Aleppo lige nu, hvor der foregår en systematisk nedskydning af nødhjælpsarbejdere, lyder det fra Birgitte Qvist-Sørensen.

- Vi har ikke brug for flere skåltaler. Vi har brug for, at der bliver udvist respekt overfor nødhjælpsarbejdere og mennesker i nød, understreger Birgitte Qvist-Sørensen.

Siden offensiven for alvor satte i gang torsdag, skønnes det, at flere end 280 mennesker i det østlige Aleppo har mistet livet. Det skriver aljazeera.com, som også skriver, at mindst 12 mennesker, herunder tre børn, i dag er blevet dræbt af luftangreb i det nordlige Aleppo.