Nødhjælpsorganisationer efterspørger mere støtte til Pakistan efter 'apokalyptiske' oversvømmelser

Satellitbilleder viser, at cirka en tredjedel af Pakistan har været under vand.

Pakistanere har søgt tilflugt i telte på en vej i et oversvømmet landskab i Jaffarab-distriktet i Pakistan. Billedet er fra den 31. august 2022. (Foto: © Fida Hussain, Ritzau Scanpix)

Fly med mad, medicin og andre nødvendigheder fortsætter med at lande i det katastroferamte Pakistan, som i den seneste uge har været plaget af voldsomme oversvømmelser.

I løbet af natten landede det niende nødhjælpsfly fra De Forenede Arabiske Emirater og det første fra Uzbekistan i hovedstaden, Islamabad. Kina, Tyrkiet og Saudi-Arabien har givet bidrag, og torsdag sluttede også Danmark sig til nødhjælpsindsatsen med et bidrag på ti millioner kroner i humanitær støtte til FN's Flygtningehøjkommissariat, UNCHR.

Men der er stadig behov for megen mere hjælp, lyder det fra UNHCR og en hel række andre nødhjælpsorganisationer i Pakistan.

- Vores personale i landet rapporterer, at størrelsen på den ødelæggelse, befolkningen står over for, er utænkelig, siger talsperson Matthew Saltmarsh ifølge AP.

Det samme fortæller Bjarke Skaaning, som er katastrofechef i Dansk Røde Kors, der også er med i nødhjælpsindsatsen i Pakistan.

- Selv med de penge, der er kommet fra den pakistanske regering og i donormidler fra andre, er man slet ikke tæt på at nå i mål, siger han.

Pakistanere tager imod nødhjælp i Sehwan i Sindh-provinsen, den 1. september 2022. (Foto: © REHAN KHAN, Ritzau Scanpix)

Som søvngængere ind i ødelæggelsen

Mere end 1.200 mennesker har indtil videre mistet livet i oversvømmelserne, der har varet siden juni. I slutningen af sidste uge blev oversvømmelserne så voldsomme, at det fik Pakistans regering til at erklære en national krisetilstand.

FN's generalsekretær, Antonio Guterres, som ventes at besøge Pakistan i løbet af de kommende uger, opfordrede tidligere på ugen verdenssamfundet til at træde til med bistand til det katastroferamte land.

Han gav samtidig en opsang til de af verdens lande, der har skruet ned for klimaindsatsen på trods af de stadigt flere ekstreme vejrfænomener overalt på kloden:

- Sydasien er et af hotspottene for verdens globale klimakrise. Mennesker, der lever i disse områder, er i 15 gange højere risiko for at dø af klimapåvirkninger, lød det blandt andet fra Guterres.

Lokale indbyggere transporterer sig over den brusende Swat-flod i Swat-dalen, den 31. august 2022. (Foto: © ABDUL MAJEED, Ritzau Scanpix)

- Det er uhyrligt, at der bliver skruet ned for klimaindsatsen samtidig med, at den globale udledning af drivhusgasser fortsætter med at stige og sætter os alle - over alt på kloden - i større og større fare.

- Lad os stoppe med at vandre som søvngængere mod ødelæggelsen af vores planet på grund af klimaforandringer. I dag er det Pakistan. I morgen kan det være dit land.

- En klimadystopi på vores dørtrin

Den pakistanske regering har da også udpeget klimaforandringer som årsagen til de katastrofale oversvømmelser.

- Det, vi ser nu, er et hav af vand, der har nedsænket hele distrikter i vand. Dette er langt fra den normale monsun. Det er en klima-dystopi på vores dørtrin, sagde Pakistans klimaminister, Sherry Rehman, mandag til nyhedsbureauet AFP.

- Det her er ikke en sammensværgelse, det er virkelighed, lød det også fra talsperson for det pakistanske udenrigsministerium, Asim Iftikhar.

En oversvømmet boligområde i Pakistans Balochistan-provins den 29. august 2022. (Foto: © Fida Hussain, Ritzau Scanpix)

Oversvømmelserne blev ifølge Pakistan udløst af monsunregn - næsten ti gange så voldsom som tidligere år - kombineret med smeltende gletschere i Pakistans nordlige regioner.

- Jeg kan sige uden frygt for at blive modsagt, at denne oversvømmelsessituation er den værste i Pakistans historie, lød det torsdag fra premierminister Shehbaz Sharif, som kaldte oversvømmelserne "apokalyptiske".

Telte til internt fordrevne langs en vej i Sukkur i Sindh-provinsen i Pakistan, den 26. august 2022. (Foto: © ASIF HASSAN, Ritzau Scanpix)

En tredjedel af Pakistan under vand

Tidligere på ugen lød meldingen fra den pakistanske regering, at en tredjedel af landet er blevet dækket af de voldsomme oversvømmelser. Billeder fra Det Europæiske Rumagentur (ESA) har efterfølgende bekræftet Pakistans udlægning.

- Indus-floden er gået over sine breder og har skabt en lang flod, snesevis af kilometer bred, skriver ESA i en udtalelse.

Her kan du se, hvor store landarealer oversvømmelser har fyldt:

Satellitbillederne fra ESA viser omfanget af oversvømmelser i Pakistan den 30. august 2022. De blå til sorte farver viser de landområder, der er oversvømmede. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

I Pakistan er man fortsat ved at danne sig et overblik over, hvor store ødelæggelserne rent faktisk er, fortæller Bjarke Skaaning, katastrofechef i Dansk Røde Kors.

- De tal, der kommer ind, bliver ved med at stige, og det, der bekymrer os, er at antallet af veje og broer, der er ødelagt, også stiger, siger han og fortsætter:

- Over 200 broer og flere hundrede kilometer vej er ødelagte, og det giver os et billede af, hvor voldsom den her kastastrofe er, siger han og fortæller, at oversvømmelserne også har ødelagt omkring en million huse.

Indbyggere i Charsadda-distriktet i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen betragter en vej, der er blevet beskadiget af vandmasserne, den 29. august 2022. (Foto: © ABDUL MAJEED, Ritzau Scanpix)

Mange af de ramte områder led også store skader i 2010, da de hidtil mest voldsomme oversvømmelser i Pakistans historie ramte landet.

Dengang blev en femtedel af Pakistan dækket af vand og næsten 2.000 døde - men denne gang har det været endnu værre, fortæller Waseem Ahmad, som er leder af organisationen Islamic Relief Worldwide, til The Guardian.

- Jeg har aldrig set sådanne ødelæggelser, siger Ahmad fra den nordvestlige Khyber Pakhunkhwa-provins, hvor han også var tilstede i 2010.

- Der er absolut kaos overalt. Folk står i vejsiderne og venter på humanitær hjælp, som vand, mad, husly, og det her er hidtil uset i Pakistans historie. I de 22 år, jeg har været hjælpearbejder, har jeg aldrig set oversvømmelser forårsage så meget ødelæggelse.

Indbyggere sejler i tømmerflåder henover et oversvømmet området i udkanten af Sukkur i Sindh-provinsen, den 1. september 2022. (Foto: © ASIF HASSAN, Ritzau Scanpix)

Millioner ramt af ødelæggelserne

Selvom mange områder er svært fremkommelige, fortsætter redningsarbejdet ufortrødent. 50.000 personer er indtil videre blevet evakueret, oplyser Pakistans militær ifølge Reuters.

FN's børneorganisation, Unicef, understreger, at der trods indsatsen fortsat er behov for en akut hjælpeindsats.

Ifølge organisationen har mere end tre millioner børn brug for humanitær hjælp, og lige så mange børn er i risiko for at drukne, sulte eller blive smittet med vandbårne sygdomme, advarede Unicef torsdag.

- Der er nu en høj risiko for, at vandbårne, dødelige sygdomme spreder sig hurtigt - diarré, kolera, dengue-feber, malaria. Derfor er der risiko for, at endnu flere børn dør, lød det fra Unicef's udsending til Pakistan, Abdullah Fadil.

Luftfotoet her viser et oversvømmet boligområde e Dadu-distriktet i Sindh-provinsen i Pakistan, den 1. september 2022. 33 millioner mennesker, heraf omkring 16 millioner børn, er påvirket af oversvømmelserne, vurderer Pakistans regering. (Foto: © HUSNAIN ALI, Ritzau Scanpix)

Mere vand på vej

Desværre ser det ud til, at der kan være endnu mere vand på vej til det allerede kriseramte Pakistan.

Fredag advarede myndighederne indbyggerne i Pakistans sydlige Sindh-provins om at søge til mere sikre områder, da vandet fra oversvømmelserne fra Indus-floden ventes at ramme regionen i løbet af weekenden.

Ifølge Pakistans meteorologiske institut ventes der også mere voldsom regn og mulige oversvømmelser i løbet af september. Det vurderer instituttet i sin prognose for den kommende måned ifølge Reuters.

Pakistan ligger nummer otte på 'Global Climate Risk Index', som er en liste over de lande, der i løbet af de seneste 20 år har været hårdest ramt af ekstreme vejrfænomener:

Globale Climate Risk Index 2021

 1. 1

  Puerto Rico

 2. 2

  Myanmar

 3. 3

  Haiti

 4. 4

  Filippinerne

 5. 5

  Mozambique

 6. 6

  Bahamas-øerne

 7. 7

  Bangladesh

 8. 8

  Pakistan

 9. 9

  Thailand

 10. 10

  Nepal