Nøgleministre kaldes til formøde i Paris om klimaet

Danmark er ikke med, når ministre fra udvalgte lande søndag samles for at høvle knaster inden klimatopmøde.

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) venter ikke afgørende kompromiser på formødet. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

For at sikre succes på COP21 bliver nøglespillerne nu indkaldt til formøde få uger inden det afgørende klimatopmøde i Paris.

Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, har indbudt miljø- og klimaministre fra toneangivende lande til uformelt møde - kaldet pre-COP - 8.-10. november i den franske hovedstad.

Fabius har inviteret hele 75 lande, men Danmark er ikke iblandt.

Meningen er ikke at føre egentlige forhandlinger om det 50 sider lange tekstudkast til COP21, men at skabe tillid og finde politiske kompromismuligheder.

EU tegnes af sværvægterne Tyskland og Storbritannien, og Frankrig har gjort en indsats for at få alle regioner og forhandlingsgrupper repræsenteret.

Også Polen, som nærer dyb skepsis over for EU's klimamål om at skære 40 procent af CO2-udledningen i 2030, er inviteret.

Det samme er Venezuela, der jævnligt har kastet grus i maskineriet på de årlige klimakonferencer, og som er talerør for en gruppe stærkt kritiske ulande, der mener, at Vesten kører sin egen dagsorden.

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) venter dog ikke afgørende kompromiser på formødet.

- De falder først på plads de sidste timer på COP21. Men vi kan måske bruge pre-COP'en til at få et fingerpeg om, hvilke kompromiser der kunne være, siger han til Ritzau.

/ritzau/