Nomadefolk ramt af miltbrand i Sibirien - 12-årig død

Forhøjede temperaturer som følge af klimaforandringer har fået skylden for, at et stort miltbrandudbrud har sendt 72 personer på sygehuset.

Miltbrand er er for det meste ufarlig og kan behandles med antibiotika. (Foto: ANDREW WINNING © Scanpix)

72 personer - herunder 41 børn - har været indlagt, og en 12-årig dreng er død, efter et stort udbrud af miltbrand har ramt et nomadefolk i den nordlige del af Sibirien.

Det skriver den engelske avis The Guardian.

- Vi kæmpede bogstaveligt talt for livet af hver eneste person, men infektionen var snu - den vendte tilbage efter 75 år og tog livet af et barn, siger guvernør Dmitry Kobylkin fra provinsen Yamal til nyhedsbureauet Interfax ifølge avisen.

Guvernøren henviser til, at man senest så et lignende udbrud tilbage i 1941.

Miltbrand-sygdommen kaldes på de egne også for "den sibiriske pest", og denne gang begyndte udbruddet med massedød blandt rensdyr. Hele 2.300 rensdyr fik sygdommen og døde, og udover de mange syge mennesker måtte yderligere 62 personer evakueres fra et karantæneområde for ikke at blive smittet.

Myndighederne mener, at udbruddet af den frygtede sygdom bunder i klimaforandringer. I de seneste måneder har temperaturen været usædvanlig højt flere steder i Sibirien, inklusive i byen Salekhard, hvor de smittede blev indlagt.

Det var i området omkring byen Salekhard i Sibirien, at de mange tilfælde af miltbrand blev opdaget.

Miltbrandsporer kan overleve i frosne menneske- og dyrelig i hundreder af år, og på grund den normalt frosne sibiriske jord har det ikke været muligt for nomadefolket at begrave deres døde dybt i jorden.

På grund af de forhøjede temperaturer er ligene og dermed miltbrandsporene blevet optøet og har kunnet blande sig i grundvandet og floderne, som både rensdyr og mennesker lever af.

  • Hvad er miltbrand?

  • Miltbrand er betegnelsen for en infektion, som skyldes anthrax-bakterien.

  • Miltbrand ses oftest hos større planteædende dyr som hest, kvæg, får og svin.

  • Mennesker, der rammes, er oftest blevet smittet direkte eller indirekte fra dyr.

  • Smitte mellem mennesker er aldrig påvist.

  • Bakterien kan overføres til mennesker ved indpodning i sår på huden eller slimhinderne og ved at indånde den.

  • 95 procent af alle smittetilfælde hos mennesker er hudinfektioner, hvor et let kløende udslæt udvikler sig til en smertefri blære, som senere bliver til sorte sår.

  • Langt mere sjælden, men også langt alvorligere, er miltbrand i lungerne og i fordøjelseskanalen med symptomer som feber, sygdomsfølelse, hovedpine, åndenød og hoste. Her kan sygdommen udvikle sig fra alvorlig til livstruende på bare få timer.

  • Sygdommen er for det meste ufarlig og kan behandles med antibiotika.

  • Herhjemme har sygdommen ikke været konstateret i over 50 år.Kilde: Sundhed.dk

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter