Nord Stream-eksplosionerne: Antennelignende objekt fundet tæt på rørledningen

Vladimir Putin siger, at der er fundet et objekt, der ligner en antenne.

Vladimir Putin besøgte i dag en luftfartsfabrik i den østlige del af Rusland, hvor han kommenterede på Nord Stream eksplosionerne. (Foto: © SPUTNIK, Ritzau Scanpix)

Der er fundet et objekt, som ligner en antenne i området, hvor ekplosionerne af Nordstream-rørledningerne sidste år fandt sted.

Det siger den russiske præsident, Vladimir Putin.

- Specialister tror, at det kan være en antenne, der skal modtage signalet der aktiverer den eksplosive enhed, som måske har været placeret under rørledningerne, siger Putin, ifølge nyhedsbureauet AP og understreger, at han ikke kan bekræfte noget.

- Det ser ud til, at der var flere bomber placeret. Nogle eksploderede og nogle gjorde ikke, men det er uklart hvorfor.

I videoen herunder kan du se Vladimir Putin forklare, hvad der er fundet ved Nord Stream rørledningerne.

Samtidig oplyser Udenrigsministeriet til DR, at "der er observeret et mindre objekt i umiddelbar nærhed af Nord Stream 2-rørledningen."

- De relevante myndigheder har vurderet, at observationen ikke udgør en umiddelbar sikkerhedsrisiko, og at der ikke er umiddelbar fare for mennesker eller skibstrafik i området, skriver ministeriet i et skriftligt svar til DR.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) siger til DR Nyheder, at objektet er blevet billeddokumenteret.

- Det tager vi selvfølgelig alvorligt, og det undersøges, siger han.

- Når vores myndigheder kan sige mere om denne sag, så vil de sige mere om den, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

Putin kalder teori for sludder

Vladimir Putin, kalder det desuden for "sludder", at ukrainske aktivister skulle stå bag sabotagen af Nord Stream 1 og 2. Det skriver de russiske nyhedsbureauer RIA og Tass, ifølge Ritzau.

I sidste uge bragte de tyske medier ARD og Die Zeit en historie med en teori om, hvad der kan være sket i tiden op til sabotagen den 26. september 2022. I historierne fremgår det, at proukrainske grupper kan have været involveret.

Sabotagen er istedet blevet udført på "stats-niveau", siger Putin ifølge nyhedsbureauet, Reuters.

- Denne terrorhandling var åbenlyst udført på statsniveau. Der er ikke nogen amatører, der kan gennemføre sådan en handling, siger Putin, ifølge Ritzau. (Foto: © VLADIMIR GERDO /SPUTNIK/KREMLIN, Ritzau Scanpix)

Putin forlanger dansk samarbejde

Danmark, Sverige og Tyskland har alle igangsat deres egne efterforskninger af Nord Stream-eksplosionerne.

Vladimir Putin siger samtidig, at det er svært for russerne at undersøge sabotagens omstændigheder, når de ikke må opholde sig nær området.

Han anmoder derfor Danmark om at give tilladelse til netop det.

Putin understreger også, at Rusland tidligere har bedt Danmark om at blive en del af en international gruppe, der skulle undersøge sabotagen.

- Svaret var vagt, som jeg sagde. Meget enkelt sagt, så var der intet svar. De sagde, at vi måtte vente, siger Putin om det danske svar på forslaget om en international gruppe. Det skriver Reuters.

Udenrigsministeriet skriver til DR, at man har kontaktet Rusland flere gange i forbindelse med efterforskningen.

- Det bemærkes, at Danmark løbende har orienteret Rusland om status for efterforskningen og besvaret deres henvendelser, skriver ministeriet til DR.