Nordirere melder klart ud før afstemning: Stemmer nej til Mays aftale

De 10 medlemmer af det nordirske støtteparti DUP er ikke tilfredse med de nuværende garantier.

Der er ikke meget hjælp fra Theresa May at hente hos regeringens støtteparti DUP med formanden Arlene Foster, som her ses i baggrunden. (Foto: Clodagh Kilcoyne © Scanpix)

Formanden for det nordirske Demokratic Unionist Party (DUP), Arlene Foster, bekræfter, at partiets 10 medlemmer af det britiske underhus vil stemme imod den brexit-aftale, Theresa May har fået strikket sammen.

- I aften bliver historisk, men af de helt forkerte grunde, skriver Arlene Foster på Twitter før aftenens afstemning i det britiske parlament.

- Vi er modstander af den giftige backstop og stemmer imod udtrædelsesaftalen. Det er på høje tid med en fornuftig aftale, der kan styre vores exit fra EU og støtte alle dele af Storbritannien.

Det nordirske støttepartis formand har gennem længere tid opfordret Theresa May til at forhandle en bedre aftale på plads.

En aftale, der gør op med det såkaldte backstop, der omhandler den eneste landegrænse, der fremover vil være mellem Det Forenede Kongerige og EU, nemlig mellem EU-landet Irland og Nordirland.

Nordirland er sammen med England, Wales og Skotland en del af Det Forenede Kongerige.
Nordirland er sammen med England, Wales og Skotland en del af Det Forenede Kongerige.

Dermed kan premierminister Theresa Mays sidste forsøg på at sikre sig støtte fra DUP og de mest hårdkogte såkaldte 'brexiteers' have vist sig at være forgæves.

Vil undgå backstop

I går udsendte hun et brev fra Europa-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og EU-præsident Donald Tusk, hvori de understreger, at man i EU vil gøre, hvad man kan for at undgå at aktivere den såkaldte backstop-aftale.

Og bliver det nødvendigt, skal det være gældende i den "kortest mulige periode".

Men for DUP-formanden er det altså langt fra nok. Kun egentlige juridiske ændringer i den nuværende aftale vil få partiet til at ændre mening, slog Arlene Foster i går fast.

- Hvis man fjernede "backstop", ville udtrædelsesaftalen få langt mere støtte i parlamentet. Men at placere en grænse i det irske hav og skabe en handelsbarriere mellem dele af Det Forenede Kongerige er uacceptabelt for os, lød det ifølge Belfast Telegraph.

Backstop’et er en form for forsikring lavet for at undgå en "hård" grænse med kontrol mellem Irland og Nordirland, når briterne træder ud af det indre marked og toldunionen. Den skal gælde, indtil når og hvis briterne og EU bliver enige om en frihandelsaftale.

Men den har fra start været stærkt kritiseret af regeringens nordirske støtteparti, der flere gange har afvist at stemme for den nuværende aftale og i stedet opfordret til en model i stil med Norge.

- Fra det vi har set og hørt, tror vi ikke på, at det her er den bedste aftale. Den har potentiale til at splitte Storbritannien, og det er ikke noget, vi støtter, siger DUP-medlem Jeffrey Donaldson til Belfast Telegraph.

Modstanderne af den såkaldte backstop advarer mod, at hvis den bliver aktiveret risikerer Storbritannien at blive holdt fast i toldunionen, hvis ikke man når til enighed om en frihandelsaftale.

Samtidig er bekymringen, at man alligevel vil have indføre jævnlige kontrol ved grænsen, og det kan risikere at puste liv i den årelange og voldelige konflikt, der blev afsluttet med Belfast-aftalen i 1998.