Nordirland får en regering efter tre års politisk lammelse: 'Ufatteligt vigtigt', siger ekspert

Genåbningen af parlamentet kan påvirke både brexit og chancerne for et forenet Irland.

Boris Johnson roste i dag Michelle O'Neill fra Sinn Féin (tv) og Arlene Foster fra DUP (th) for at genoplive regeringen i Nordirland. (Foto: LORRAINE O'SULLIVAN © Scanpix)

- Det, der er så fantastisk ved i dag, er, at Nordirlands politikere har lagt uenigheder til side og trådt frem og vist lederskab.

Sådan lyder meldingen fra den britiske premierminister, Boris Johnson, i dag.

Sammen med sin irske modpart, Leo Varadkar, har han tilbragt dagen i Nordirland for at markere, at tre års politisk stilstand i Nordirland nu slutter.

Her har det nordirske parlament, Stormont, været lukket ned efter uenigheder mellem partierne DUP og Sinn Féin, der indtil da havde indgået i en magtdelingsregering.

En styreform, der skal sørge for, at både nationalister, der ønsker tilknytning til Irland, og unionister, som ønsker at bevare tilknytningen til Storbritannien, er repræsenteret i regeringen.

Der er tale om "en historisk tid" for Nordirland, lød det fra Johnson forud for dagens møder i det nordirske, beretter BBC.

Med genåbningen af Stormont er der tale om en ganske betydningsfuld udvikling, lyder vurderingen fra Sara Dybris McQuaid, der er konfliktforsker med speciale i Nordirland og leder af Center for Irske Studier på Aarhus Universitet.

- Efter tre år i dvale var mange begyndt at miste troen på, at selvstyret ville komme til at fungere igen, og dermed at hele den politiske struktur i fredsaftalen fra 1998 var i fare, siger konfliktforskeren.

- Det er også ufatteligt vigtigt for borgerne i Nordirland, hvor det ikke har været muligt at tage nogen beslutninger i forhold til offentlig forvaltning uden en regering, siger McQuaid, der peger på, at sundhedssystemet har været kastet ud i totalt kaos.

Derfor er det også i høj grad en strejke blandt landets sygeplejersker, der har ført til en aftale.

Kan få betydning for brexit

I sidste uge annoncerede Sinn Féin, at de rivaliserende nordirske partier er blevet enige om at genoplive en regering med delt magt mellem unionisterne og nationalisterne.

Enden på de seneste års dødvande kan meget vel få betydning for både brexit og de nationalistiske ønsker om et forenet Irland, fortæller Sara Dybris McQuaid.

- Det er betydningsfuldt i forhold til den intensiverede diskussion om et forenet Irland, der opstod i kølvandet på brexit-afstemningen, siger forskeren, som forklarer, at et forenet Irland for nationalisterne var kommet til at stå som en løsning på de problemer, som brexit forårsager Nordirland.

- Men når de politiske institutioner kommer op at køre igen, får Nordirlands regering og parlamentarikere endelig indflydelse i forhold til brexit, siger centerlederen med henvisning til, at Boris Johnsons brexit-aftale giver det nordirske parlament vetoret hvert fjerde år i forhold til at ændre på forholdene.

- Sammen med, at grænsedragningen nu bliver foretaget i det irske hav, tager det lidt af pusten fra det nationalistiske projekt om et politisk forenet Irland, siger hun.

Stormont har længe ligget øde hen på grund af den politiske lammelse i Nordirland. (Foto: PAUL MCERLANE © Scanpix)

Gennembruddet i forhold til samarbejdet i Nordirland kommer, efter den britiske minister for Nordirland, Julian Smith, havde truet med at udskrive et nordirsk parlamentsvalg i dag, hvis de to lejre ikke nåede til enighed.

De to store partier havde et dårligt valg ved decembers britiske parlamentsvalg, hvor de midtersøgende partier gik frem. Det gjorde de også ved kommunalvalgene og ved valget til Europa-parlamentet tidligere på året. Det ser Sara Dybris McQuaid som vælgernes straf for de seneste års inaktivitet

Blandt andet derfor har de nordirske partier haft en interesse i at genoplive selvstyret, påpeger hun.

Udfordringer forude

Selvom de to blokke altså er blevet enige om at genoplive samarbejdet, er der stadig emner, der bliver svære at samarbejde om, fastslår lektoren.

Sinn Féin har ønsket, at DUP's leder, Arlene Foster, træder tilbage, indtil en korruptionssag, som hun har været involveret i, er efterforsket. Nu har de dog accepteret, at hun bliver førsteminister i en ny regering. (Foto: pool © Scanpix)

- Da Sinn Féin og DUP var i regering i mellem 2007 og 2017, brugte de meget af tiden på at arbejde mod hinanden i stedet for med hinanden, siger Sara Dybris McQuaid.

Hun peger på spørgsmålet om, hvordan man skal forholde sig til, hvad der skete under konflikten i Nordirland, som et område, hvor der kan opstå problemer i regeringssamarbejdet.

Herunder, hvorvidt man skal forsøge at retsforfølge britiske soldater, der beskyldes for at have begået forbrydelser, mens de var udstationeret i Nordirland.