Nordirske partier enige om at genoplive regering

De rivaliserende partier er blevet enige om en regering med delt magt efter et sammenbrud tilbage i 2017.

Sinn Feins partileder Mary Lou McDonald (tv.) sammen med partiets næstformand Michelle O'Neill (th.) ved pressemødet, hvor hun fortæller, at Sinn Fein bakker op om at genoplive regeringssamarbejdet. (Foto: PAUL FAITH © Scanpix)

Rivaliserende nordirske partier er fredag nået til enighed om at genoplive en regering med delt magt. Det oplyser Mary Lou McDonald, der er leder for partiet Sinn Fein, fredag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Aftalen betyder, at Nordirland nu igen vil få en fungerende regering, efter at den faldt sammen tilbage i 2017.

Sinn Fein bakker op om en aftale, som både den britiske og den irske regering har støttet. Planen sidestiller blandt andet det gæliske sprog med engelsk.

- Nu har vi et grundlag til igen at dele magten, og det er vi klar til.

McDonald understregede, at Sinn Fein stadig arbejder for at forene Nordirland og Irland.

Sammy Wilson, parlamentsmedlem for unionisterne i DUP, som ønsker at fastholde tilknytningen til Storbritannien, siger ifølge The Guardian, at der er nogle ting i aftalen, som han bestemt ikke bryder sig om, men det er nødvendigt at indgå et kompromis for at få regeringssamarbejdet i gang igen.

Sammenbrud efter budgetoverskridelse

Indtil for tre år siden blev Nordirland regeret af en koalition med deltagelse af de store partier i regionen, Democratic Ulster Party og Sinn Fein. De delte magten på baggrund af fredsaftalen, som blev indgået tilbage i 1998. En aftale, som sikrede freden i Nordirland efter 30 år med uroligheder, der til tider mindede om en borgerkrig.

Forholdet mellem de to partier, der repræsenterer hver sin religiøse befolkningsgruppe, protestanter og katolikker, var i forvejen slidt. Men det blev uenigheder om et grønt energiprogram, som overskred budgettet voldsomt, som førte til regeringssammenbruddet.

Begejstret Boris Johnson

Den britiske premierminister Boris Johnson har i et tweet givet udtryk for sin begejstring for de nordirske partiers opbakning til aftalen.

Forud for aftalen har der været ni måneders forhandlinger mellem den britiske og den irske regering.

Den britiske minister for Nordirland, Julian Smith, havde truet med at udskrive et nordirsk parlamentsvalg på mandag, hvis partierne ikke accepterede aftalen. Ved decembers britiske parlamentsvalg fik både Sinn Fein og DUP et dårligt valg, mens de midtersøgende partier gik frem, så derfor havde ingen af de store partier interesse i et valg lige nu.

/DR Nyheder/