Tema Nordkoreas missiltrussel

Nordkorea advarer USA og kalder atomvåben for retfærdigt selvforsvar

Nordkorea opgiver ikke atomvåben som afskrækkelsesmiddel, når landet er truet af atommagter, siger minister.

Udenrigsminister Ri Yong Ho understregede, at Nordkorea beholder sine atomvåben, så længe landet er truet af andre lande med atomvåben. (Foto: Eduardo Muñoz © Scanpix)

Nordkoreas beslutning om at trodse den massive fordømmelse fra FN og det internationale samfund og styrke sit arsenal af atomvåben er "et retfærdigt tiltag for selvforsvar".

Det siger landets udenrigsminister, Ri Yong Ho, i en tale til FN's Generalforsamling.

Han tilføjer, at Nordkorea ikke vil opgive atomvåben som afskrækkelsesmiddel, så længe landet er truet af andre stater med atomvåben.

Samtidig advarer Ri Yong Ho USA mod at sende bombefly over grænsen mellem Nord- og Sydkorea. Det har amerikanerne gjort i de seneste uger for at sende et signal til nordkoreanerne efter landets seneste atomprøvesprængning.

Men hvis USA fortsætter med sine flyvninger, vil det få "enorme konsekvenser, som man ikke kan forestille sig", siger den nordkoreanske udenrigsminister.

Det udløste stor kritik og fordømmelse internationalt, da Nordkorea tidligere på måneden foretog en underjordisk prøvesprængning. Det var styrets femte og foreløbigt kraftigste af slagsen.

Den seneste sprængning var dobbelt så kraftig, som den Nordkorea foretog for otte måneder siden.

Sprænghovedet, der blev testet fredag, var ifølge nordkoreanske myndigheder af en type, der kan monteres på et missil.

Efter den seneste prøvesprængning lovede FN's Sikkerhedsråd, at man ville indføre nye sanktioner mod styret.

/ritzau/Reuters