Tema Nordkoreas missiltrussel

Nordkorea advarer USA: Overflyvning er "hensynsløs provokation"

Diktaturstyret kalder den amerikanske markering for en provokation. Kina lover at samarbejde med USA om at afmontere styrets atomprogram.

Billedet, som er taget den 4. juli og frigivet af Nordkoreas eget nyhedsbureau, viser landets diktator, Kim Jong-un, inspicere landets testaffyring af et ballistisk missil. (Foto: Str © Scanpix)

To bombefly fløj fredag over den koreanske halvø, men det er en unødvendig provokation, lyder det nu fra det nordkoreanske diktaturstyre. Det skriver ABC News.

Den amerikanske overflyvning kommer i kølvandet på en testaffyring af et nyt, langtrækkende ballistisk missil, som Nordkorea foretog i sidste uge.

Men det er ikke faldet i god jord hos nordkoreanerne, som i en kommentar i landets ledende partis avis nu kalder overflyvningen for "hensynsløse militære provokationer", der fremkalder unødig spænding.

Nordkorea vil "demonstrere sit mod"

De to amerikanske bombefly fløj fredag mod den koreanske halvø fra det amerikanske territorium Guam i Stillehavet. Senere stødte både sydkoreanske kampfly og endnu et par amerikanske kampfly også til missionen.

Ifølge det nordkoreanske styre skal missilet, som blev testaffyret i sidste uge, medbringe en satellit, som skal sendes i kredsløb om jorden.

Omverdenen mener dog, at affyringen er endnu et teknologisk skridt mod ambitionen om at kunne affyre ballistiske missiler.

Landets leder, Kim Jong-un, har siden meddelt, at Nordkorea fortsat vil "demonstrere sit mod" over for USA.

USA og Kina vil samarbejde

Under G20-topmødet i Hamborg i weekenden og under en uge efter Nordkoreas testaffyring har USA's præsident, Donald Trump, mødt Kinas præsident, Xi Jinping.

Kina har længe været Nordkoreas vigtigste allierede, og Trump har flere gange kritiseret kineserne for ikke at lægge pres på Nordkorea.

Under den korte del af mødet i Hamborg, der var offentlig, lød der dog nye toner. De to statsledere lovede hinanden, at de ville samarbejde om at stoppe Kim Jong-uns atomprogram. Det skriver CNN.

- Der må gøres noget. Det kommer muligvis til at tage længere tid, end jeg ønsker, og længere end du ønsker, men vi skal nok opnå succes i sidste ende på den ene eller anden måde, lød det ifølge CNN fra Donald Trump henvendt til Xi Jinping.

Kinas præsident lovede derimod USA, at Kina stadig er "fast besluttet på at denuklearisere (afmontere atomprogrammet, red.) Nordkorea".