Nordkorea afholder militærparade uden atom-missiler

70-året for Nordkoreas grundlæggelse blev i dag markeret med storstilet militærparade.

70-året for Nordkoreas grundlæggelse blev i dag markeret med storstilet militærparade.

I månedsvis har Nordkorea forberedt sig på markeringen af landets 70-års jubilæum.

Forberedelserne kulminerede i morges dansk tid, da hovedstaden Pyongyang dannede ramme om en af landets berømte og storstilede militærparader.

Det lukkede lands militærparader bliver fulgt tæt af omverdenen, fordi optoget giver et sjældent indblik i regimets våbenarsenal, herunder landets atomvåben.

Men i forbindelse med dagens parade blev landets berygtede langtrækkende atom-missiler ikke vist frem. Det skriver flere medier.

Positivt for kommende forhandlinger

Det nordkoreanske styres beslutning om ikke at udstille atom-missilerne i forbindelse med dagens militærparade bliver af flere iagttagere betragtet som positivt for de igangværende forhandlinger med Sydkorea om atomnedrustning.

Som noget særligt havde det nordkoreanske styre også inviteret verdenspressen til at overvære det store hærskue.

Foran landets omstridte leder Kim Jong-un blev kampvogne, missiler og jægerfly vist frem side om side med marcherende soldater.

  • Tusindvis af nordkoreanske soldater deltog i dagens militærparade i Pyongyang. (Foto: © ED JONES, Scanpix)
  • Markeringen af 70-året for grundlæggelsen af Nordkorea blev også fejret med sang. (Foto: © ED JONES, Scanpix)
  • Som led i dagens militærparade blev der blandt andet vist udpluk af landets kampvogne. (Foto: © ED JONES, Scanpix)
  • Nordkoreanske soldater gør hunnør under dagens militærparade i landets hovedstad Pyongyang. (Foto: © Danish Siddiqui, Scanpix)
  • Nordkoreas langdistancemissiler var ikke en del af dagens parade. Til gengæld deltog tusindvis af marcherende soldater i 7-års jubilæet. (Foto: © Danish Siddiqui, Scanpix)
  • Soldater fra den Nordkoreanske hær marcherer i takt under dagens militærparade. (Foto: © ED JONES, Scanpix)
  • To soldater hejser det nordkoreanske flag i forbindelse med fejringen af 70-året for landets grundlæggelse. (Foto: © Kin Cheung, Scanpix)
  • Nordkoreas leder Kim Jong-un talte ikke i forbindelse med dagens militærparade. (Foto: © ED JONES, Scanpix)
  • Det er første gang siden mødet mellem Donald Trump og Kim Jong-un, at Nordkorea afholder en militærparade (Foto: © Danish Siddiqui, Scanpix)
1 / 9

Første parade siden topmøde

Tilbage i juni mødtes USA’s præsident, Donald Trump, og Kim Jong-un til et historisk topmøde mellem de to nationer. For første gang nogensinde kunne en amerikansk præsident stå ansigt til ansigt med en nordkoreansk leder.

Topmødet fandt sted i Singapore og her var atomnedrustning det store tema på dagsordenen.

Militærparaden er den første af sin slags, siden Donald Trump og Kim Jong-un mødte hinanden i Singapore. I modsætning til tidligere tilsvarende militærparader holdt Kim Jong-un ikke nogen tale i forbindelse med dagens parade, men overlod i stedet ordet til formanden for det nordkoreanske parlament Kim Yong-nam.