Nordkorea angriber USA's vicepræsident for "ignorante og stupide udtalelser"

Den amerikanske administrations henvisninger til Libyens skæbne bliver ved med at besværliggøre topmøde.

Efterhånden som topmødet mellem præsident Trump og præsident Kim Jong-un nærmer sig, er antallet af retoriske angreb parterne imellem steget. (Foto: © Evan Vucci, Scanpix)

Det er ikke første gang, at nordkoreanske topfolk angriber USA's øverste i umisforståelige vendinger.

Alligevel vækker en ny tirade opsigt, fordi den kommer kun få uger før det planlagte historiske topmøde mellem den amerikanske præsident Donald Trump og den nordkoreanske leder Kim Jong-un.

Denne gang er det Choe Son Hui, viceminister i det nordkoreanske udenrigsministerium, som raser, efter at den amerikanske vicepræsident Mike Pence har draget paralleller mellem Nordkorea og Libyens skæbne.

I Libyen blev styret væltet i en borgerkrig, godt hjulpet på vej af NATO-flys bombekampagne.

- Om USA vil møde os i et møderum eller i en atom-til-atom konfrontation er fuldstændigt afhængig af amerikanernes beslutninger og opførsel, sagde Choe Son Hui i en udtalelse sendt ud af Nordkoreas statslige KCNA-nyhedsbureau.

Libyens skæbne er et stridspunkt

Choe Son Hui, som ifølge CNN blev udnævnt til viceudenrigsminister tidligere i år, er kommet på banen, efter at den amerikanske vicepræsident har lagt sig i slipstrømmen på Trumps sikkerhedsrådgiver John Boltons Libyen-kommentarer.

Han gav i sidste uge udtryk for, at en atomafrustning af Nordkorea kunne gennemføres efter samme model, som man brugte i Libyen.

Det faldt ikke i god jord i Nordkorea, som netop har henvist til det tidligere Muammar Gaddafi-styre i Libyens skæbne som argument for at skaffe sig atomvåben.

Boltons bemærkninger var, sammen med en amerikansk/sydkoreransk militærøvelse, den direkte årsag til Nordkoreas sidste øjebliks aflysning af et topmøde med Sydkorea samt dets antydninger om, at mødet med Trump kunne hænge i en tynd tråd.

Mike Pence truede på Fox News

I går tilsluttede den amerikanske vicepræsident Mike Pence sig så Boltons Libyen-argumentation.

- Der har været tale om en Libyen-model. Som præsidenten har gjort klart, vil det her kun ende som Libyen-modellen gjorde, hvis Kim Jong-un ikke laver en aftale, sagde Mike Pence til Fox News.

Da Fox-værten konstaterede, at Boltons bemærkninger er blevet opfattet som en trussel, lød Pences svar:

- Jeg tror mere, at det er udtryk for fakta.

Genovervej topmødet

Og det får altså Nordkorea til at fare i flint.

- Som en, der er involveret i amerikanske anliggender, kan jeg ikke undertrykke min overraskelse over så ignorante og stupide udtalelser, som vælter ud af munder på den amerikanske vicepræsident, lyder det fra Choe Son Hui.

Viceudenrigsministeren understreger, at hun vil anbefale landets ledelse at genoverveje topmødet med USA 12. juni i Singapore.

USA's præsident Trump har udtrykt, at mødet kan blive udsat. Indtil videre er planlægningen dog stadig i gang, ifølge CNN.