Tema Nordkoreas missiltrussel

Nordkorea: 'Det er Trump og USA, der skaber problemer'

Styret i Pyongyang siger, at USA er blevet mere fjendtligt med Trump.

Styret i Pyongyang mener ikke, at de har skylden i konflikten. (Foto: KCNA © Scanpix)

USA og Nordkorea er ikke de bedste venner, og forholdet er ikke blevet bedre, siden Donald Trump blev USA’s nye præsident. I hvert fald ikke hvis man spørger nordkoreanerne, der er ude med riven efter Trump.

I et stort interview med nyhedsbureauet AP beskylder Nordkoreas viceudenrigsminister, Han Song-ryol, USA og Trump for at kaste benzin på bålet.

Viceministeren siger, at styret i Pyongyang mener, at Trump-administrationen er “mere ondsindet og mere aggressiv” end forgængeren Barack Obamas.

- Trump provokerer altid med sine aggressive ord. Det er ikke Nordkorea, men USA og Trump, der skaber problemer, siger Song-ryol.

Konflikten er eskaleret

Konflikten mellem de to lande er eskaleret den seneste tid. I sidste uge afsendte Nordkorea et ballistisk missil over Det Japanske Hav. Tidligere på ugen oplyste det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, at hangarskibet USS Carl Vinson havde sat kurs mod området ud for Nordkoreas kyst.

USA frygter, at regimet snart har udviklet et missil, der kan nå hele vejen til USA. Desuden har der været spekulationer om, at Nordkorea vil lave en sjette atomtest lørdag for at markere 105 års fødselsdagen for landets grundlægger, Kim Il Sung.

Han Song-ryol vil ikke udelukke, at Nordkorea i nærmeste fremtid vil teste nukleart udstyr.

- Det finder sted, når hovedkvarteret mener, at det er nødvendigt, siger han.

I dag skriver NBC News, at USA ifølge efterretningskilder er klar til at affyre krydsermissiler mod Nordkorea, hvis de laver endnu en test.

Nordkoreas viceudenrigsminister advarer USA mod at angribe.

- Vi vil bestemt ikke sidde med armene over kors i tilfælde af et forebyggende angreb fra USA.

- Hvad end der kommer fra USA’s side, vil vi håndtere det. Vi er fuldt ud forberedt, siger han.

Donald Trump sagde ellers under valgkampen, at han var klar til at møde Nordkoreas leder, Kim Jong-un ,til en snak over hamburgers, men det giver viceministeren ikke meget for, og han tror ikke på et møde mellem de to lande på det niveau.

- Jeg tror ikke, at det var mere end varm luft for at gøre sig selv mere populær.

- Hvad end de amerikanske politikere siger, så er deres ord beregnet på at styrte systemet og regeringen, og vi vil afvise dem kategorisk, siger Han Song-ryol.