Tema Nordkoreas missiltrussel

Nordkorea efter missilaffyring: Sanktioner ødelægger vores OL-drømme

Vestens sanktioner har til formål at forhindre Nordkoreas ambitioner om at blive en aktør på den globale sportsscene, mener Nordkoreas Olympiske komité.

Nordkoreas diktator Kim Jong-un vil gøre sit land til en mægtig sportsnation, og der hjælper de mange sanktioner ikke just, lyder kritikken nu. (Foto: KCNA © Scanpix)

Nordkorea affyrede i går et nyt testmissil, som i dag møder international kritik, men landet er allerede ramt af sanktioner på grund af tidligere test.

Og sanktionerne går ud over Nordkoreas elitesportsudøvere, siger Kang Ryong Gil, vice-generalsekretær i Nordkoreas Olympiske Komité, i en sjælden indrømmelse af sanktionernes konsekvenser. Det skriver AP.

Nordkoreas leder Kim Jong-un har tidligere udtalt ambitioner om at gøre Nordkorea til en mægtig sportsnation, der hiver guldmedaljer hjem ved de store sportsbegivenheder. Sydkorea er værter ved vinter-OL næste år, men uden udstyr som ski, pisteudstyr og bobslæder bliver det svært for nordkoreanerne at deltage ved legene.

De nuværende FN-sanktioner giver nemlig restriktioner på import af luksusvarer, hvilket blandt andet rammer nordkoreanernes import af sportsudstyr, og Kang Ryong Gil kalder ifølge AP sanktionerne "en ond, skjult politisk dagsorden", der skal forhindre Nordkorea i at kunne deltage i de store sportsbegivenheder.

Det er sjældent, at Nordkorea officielt indrømmer, at sanktionerne har betydning for landet, men i dette tilfælde opfordrer Nordkorea altså det internationale samfund til mere fair play.

Kritik fra Rusland og Kina af missiltest

Nordkorea afprøvede søndag en ny type ballistisk missil, som blev sendt ind over Det Japanske Hav, som straks fik USA, Japan og Sydkorea til at hasteindkalde FN's Sikkerhedsråd, og i dag har også Kina og Rusland fordømt missiltesten, skriver CNN.

- Under disse omstændigheder bør de relevante parter ikke provokere hinanden eller lave handlinger, der kan eskalere konflikten på den koreanske halvø, sagde Geng Shuang, talsperson i det kinesiske Udenrigsministerium, på et pressemøde i dag.

Rusland har ligeledes udtalt kritik af missilaffyringen og kalder det en ”trodsig ligegyldighed”.

Det er endnu uvist, om der bliver indført yderligere sanktioner mod Nordkorea som følge af missiltesten, men der er indkaldt til hastemøde i FN's sikkerhedsråd.