Tema Nordkoreas missiltrussel

Nordkorea hævder at kunne ramme USA med nyt missil

Søndagens missilaffyring skulle teste, om nyt missil kan medbringe atomvåben, oplyser nordkoreansk medie.

Styret i Nordkorea fremviste ved en stor militærparade i sidste måned meget af sit militære udstyr. (Foto: how hwee young © Scanpix)

Styret i Nordkorea bekræfter mandag, at landets militær søndag morgen foretog en prøveaffyring af et nyudviklet ballistisk missil.

Missilet har navnet Hwasong-12 og fløj 787 kilometer. Ifølge BBC landede det i havet vest for Japan.

Formålet med søndagens affyring, der betegnes som en succes, var at afprøve "tekniske detaljer og karakteristika" ved en ny type raket. Det skriver Ritzau.

Raketten skulle ifølge det statslige nyhedsbureau i Nordkorea, KCNA, være ” i stand til at fremføre et kraftigt og stort atomsprænghoved”.

Både Sydkorea, Japan og USA registrerede affyringen, som de alle har fordømt.

USA er inden for rækkevidde

Nordkorea advarer ifølge KCNA samtidig USA om ”ikke at tage fejl af”, at det amerikanske fastland og de amerikanske militærbaser i Stillehavet er inden for rækkevidden af et angreb.

- Hvis USA på pinlig vis forsøger at provokere DPRK (Nordkoreas officielle navn, red.), vil de ikke undslippe den største katastrofe i historien, lød det ifølge KCNA fra Nordkoreas leder Kim Jong-un.

Nordkorea har tidligere sagt, at landet har udviklet en ny form for interkontinentalt ballistisk missil (ICBM), som kan udstyres med et atomsprænghoved.

Ifølge det amerikanske militær var det ikke et sådant missil, der blev testet søndag.

Spændinger efter missilaffyringer

Kim Jong-un, overværede ifølge KCNA opsendelsen af missilet, der fandt sted kort før klokken seks lokal tid søndag morgen fra regionen Kuson nordvest for hovedstaden Pyongyang.

Lederen skulle ifølge KCNA have fortalt de videnskabsfolk og teknikere, som var involverede i affyringen, at der skulle bygges yderligere atomvåben, indtil USA traf ”den rigtige beslutning”.

Nordkorea har i år affyret flere missiler, hvoraf flere af dem ikke har været succesfulde. Det har medført spændinger mellem Nordkorea og USA.

FN's Sikkerhedsråd mødes tirsdag eftermiddag i New York for at drøfte den seneste prøveaffyring, der er et brud på FN's sikkerhedsresolutioner.