Tema Nordkoreas missiltrussel

Nordkorea klar til dialog med Trump-regeringen

En nordkoreansk diplomat er ikke afvisende over for, at Nordkorea og USA indleder en dialog "under de rette omstændigheder".

Nordkoreas leder, Kim Jong-Un, er ifølge en nordkoreansk diplomat ikke afvisende over for at indgå dialog med Trump-regeringen. (Foto: ED JONES © Scanpix)

En nordkoreansk diplomat, der håndterer relationen til USA, udtalte i dag, at styret i Pyongyang er klar til at indlede en dialog med Trump-regeringen under de rette omstændigheder.

Det skriver det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap ifølge Reuters.

- Vi er klar på en dialog, hvis de rigtige omstændigheder er der, sagde Choe Son Hui, der er leder for amerikanske anliggender i Nordkoreas udenrigsministerium.

Hvordan de rette omstændigheder ser ud, uddybede hun ikke.

Meldingen fra Choe Son Hui, der er mangeårigt medlem af Nordkoreas hold af atomforhandlere, kommer efter, at det internationale samfund den seneste tid har udtrykt bekymring over Nordkoreas ihærdige ambition om at udvikle atomvåben og den seneste tids test af ballistiske missiler.

I et interview med Reuters i slutningen af april advarede USA’s præsident, Donald Trump, om, at en "stor, stor konflikt" med Nordkorea var mulig, men at han ville foretrække en diplomatisk løsning på uenighederne om Nordkoreas atom- og missilprogram.

Choe Son Hui var netop hjemvendt fra Norge, hvor hun ifølge Reuters havde deltaget i såkaldte Track Two-forhandlinger med tidligere amerikanske embedsmænd.

Forhandlinger, der er kendetegnende ved, at de er uofficielle og uformelle mellem personer, der ikke repræsenterer nationer. En slags indledende forhandlinger før eller sideløbende med officielle forhandlinger.

Sydkoreas nye præsident, den liberale Moon Jae-in, har en mere moderat tilgang til Nordkorea end sin forgænger, og han er også villig til at rejse til Pyongyang under de rette omstændigheder.

Han siger ifølge Reuters at dialog må foregå parallelt med sanktioner for at løse problemerne med Nordkoreas våben.