Nordkorea langer ud efter USA’s 'uforskammede opførsel'

Nordkoreansk regime kritiserer USA for fortsat at håndhæve hårde sanktioner.

USA's præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, underskrev en fælles hensigtserklæring under et topmøde i Singapore den 12. juni i år. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Stemningen er skiftet, siden USA’s præsident, Donald Trump, mødtes med Nordkoreas leder, Kim Jong-un, til et historisk topmøde i Singapore i juni.

På mødet blev der udvekslet smil og håndtryk, og de to landes ledere talte om en ny begyndelse for forholdet imellem landene. En hensigtserklæring om en 'total atomafrustning af den koreanske halvø' blev mødets resultat.

I en ny erklæring fra det nordkoreanske udenrigsministerium er tonen dog ændret markant.

USA’s opførsel kaldes 'uforskammet', fordi landet arbejder aktivt for at opretholde de hårde sanktioner, som nordkoreanerne er pålagt af FN’s Sikkerhedsråd.

Amerikanerne står fast på, at Nordkorea skal påbegynde en reel nedrustning, før en lettelse af sanktionerne kan finde sted. Den udmelding kom blandt andet fra udenrigsminister Mike Pompeo i sidste uge.

Monumental mistillid

DR's internationale korrespondent, Steffen Gram, mener, at uenighederne imellem de to lande kan tilskrives en meget vag erklæring fra topmødet i Singapore.

- Der blev ikke sat nogle tidsrammer for, hvornår Nordkoreas nedrustning skal finde sted, eller hvad de reelt skal indebære. Derfor mener nordkoreanerne ikke, at USA så tidligt kan kræve en nedrustning. De mener heller ikke, at de har gjort noget, der bryder med erklæringen i Singapore, siger han.

Det kan vise sig svært for de to lande at få løst op for de låste positioner, vurderer Steffen Gram.

- Der er en monumental mistillid imellem de to parter, der rækker helt tilbage til Koreakrigen, og den vil tage lang tid at nedbryde. Det er stadig et spørgsmål, om det overhovedet er muligt, eller om processen i sidste ende vil kuldsejle, som da USA for nyligt trak sig fra atomaftalen med Iran, siger Steffen Gram.

Begyndelsen af end game

Der findes dog en vej frem, mener Steffen Gram.

- Lige nu pågår forhandlinger, men de bevæger sig meget trægt. Hvis man kan blive enige om gensidige indrømmelser over for hinanden, kan der måske komme skub i processen. Det er dog svært at sige, hvornår de kommer.

- Det er et spil, der pågår lige nu, og vi er kun i begyndelsen af end game, siger korrespondenten.

Facebook
Twitter