Nordkorea og Sydkora vil tale sammen igen

Nord- og Sydkorea er enige om at genoptage forhandlinger på højt niveau. En nordkoreansk delegation er i øjeblikket i Sydkorea.

Kim Kwan-Jin (tv), der er sydkoreansk national sikkerhedsrådgiver, hilser på Hwang Pyong-so, der er leder af den nordkoeanske hærs politiske afdeling og har tætte forbindelser til statsleder Kim Jong-un. (© Scanpix)

Nord- og Sydkorea er enige om at genoptage formelle forhandlinger på højt niveau, oplyser regeringskilder i Seoul i forbindelse med et sjældent besøg fra den nordkoreanske elite.

Aftalen kom på plads efter flere møder mellem sydkoreanske ledere og tre højtstående nordkoreanske udsendinge, som overraskende deltager i afslutningsceremonien ved sportsbegivenheden Asian Games i Sydkorea.

Angiveligt bliver den nordkoreanske delegation ledet af Hwang Pyong-so og Choe Ryong-hae, der begge har tætte forbindelser til Nordkoreas statsleder Kim Jong-un.

Enige om detaljer og betingelser

Hwang er leder af den nordkoreanske hærs politiske afdeling - en magtfuld institution, der er loyal over for det hemmelighedsfulde lands leder. Organisationen fører blandt andet tilsyn med landets 1,2 millioner militærmedarbejdere.

- De to sider er enige om at drøfte detaljer og betingelser for en genoptagelse af kontakter på topniveau, siger enhedsministeriet i en erklæring.

Presset på for forhandlinger

Sydkorea har i adskillige måneder presset på for at få genoptaget forhandlingerne, men regimet i Pyongyang har indtil nu afvist anmodningerne sydfra - blandt andet for at protestere mod nylige militærmanøvrer, som sydkoreanerne holdt sammen med USA.

De to lande har teknisk set været i krig siden afslutningen på Koreakrigen i 1953.

/ritzau/Reuters