Nordkorea slår ned på bukser

Nordkorea strammer skruen over for kvinder, der trodser forbuddet mod bukser, selv om det er mere praktisk.

Kvinder i Nordkorea kan blive sendt på straffearbejde, hvis de går i lange bukser. (Foto: Reinhard Krause © Scanpix)

I det kommunistiske Nordkorea må kvinder indstille sig på hårdt strafarbejde, hvis de viser sig offentligt i bukser i stedet for i skørter.

Myndighederne er som et led i en moralsk oprustning begyndt at slå hårdt ned på forkert påklædning, oplyser den sydkoreanske menneskerettighedsgruppe Gode Venner fredag.

Overtrædelser af forbuddet kan straffes med tvangsarbejde eller bøder på 700 won, hvilket svarer til næsten en ugeløn for en gennemsnitsarbejder, sagde gruppen, der citerede egne kilder i det isolerede land.

Kvinder finder bukser mere praktiske

Den stalinistiske ledelses kampagne har ifølge Gode Venners leder, Lee Seung-Yong, ophidset mange kvinder, der finder skørter mindre praktiske end bukser.

- Kvinder får besked på at gå i skørter på offentlige steder og gader, og det har givet anledning til klager fra kvinder, der arbejder under barske forhold, sagde Lee Seung-Yong.

Disciplinvogtere fra studenterorganisationer og kvindeorganisationer har ifølge Gode Venner taget opstilling på gadehjørner under morgenmyldretiden og i frokostpauser for at holde øje med, om der skulle være kvinder, der overtræder bukseforbuddet.

- Nationalkarakteren optræder også i påklædningen

Uriminzokkiri, en officiel nordkoreansk hjemmeside, skrev mandag, at landets regent, Kim Jong-il, i 1986 havde udsendt en befaling, der krævede af kvinder, at de skulle bære en traditionel, koreansk klædedragt.

"Den kære leder har sagt, at nationalkarakteren ikke kun optræder i sproget, opdragelse og moralkodeks, men også i påklædningen", skriver Uriminzokkiri.

Hjemmesiden citerer Kim for at have sagt, at landets traditionelle skørter og jakker er en kilde til national stolthed, og at kvinder aktivt skulle opmuntres til at bære dem.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk