Nordkorea stiller uret en halv time frem for at følge med Sydkorea

Samtidig vil Sydkorea fjerne højtalere, der sender propagandabeskeder, ind til nordkoreanerne.

I tre år har Nordkoreas ure halset en halv time efter urene i nabolandet Sydkorea.

Men det vil den nordkoreanske leder, Kim Jong-Un, nu gøre op med og har derfor besluttet, at alle nordkoreanske ure skal stilles en halv time frem den 5. maj. Det oplyser nordkoreanske statsmedier ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Nordkorea stillede urene tilbage i 2015.

På det tidspunkt begrundede det nordkoreanske styre tidsforskellen med, at de ville gå tilbage til den tidszone, der gjaldt inden det samlede Korea var styret af kolonimagten Japan fra 1910 til 1945.

Beslutningen er blevet truffet under Kim Jong-uns møde med den sydkoreanske præsident, Moon Jae-In, i fredags.

Mødet mellem de to er det første møde mellem en nordkoreansk leder og en sydkoreansk præsident uden for Nordkorea, siden de to lande blev delt i forbindelse med Korea-krigen i 1950'erne.

Kim Jong-Un og Moon Jae-In gav hinanden et historisk håndtryk i fredags, da syd- og nordkoreanske leder mødtes for første gang. (© Scanpix)

Efter mødet er der kommet adskillige meldinger om tiltag, der skal bløde op i striden mellem de to lande, der aldrig har indgået en formel fredsaftale efter krigen.

Propagandahøjtalere bliver taget ned

Mens Nordkorea altså justerer deres tidszone, så den passer til den sydkoreanske, vil Sydkorea fjerne sine højtalere langs grænsen.

Højtalerne har været brugt til at sende en blanding af nyheder, koreanske popsange og kritik af det nordkoreanske styre ind til nordkoreanerne. Og op til topmødet har de sendt meddelelser om velvilje ind til naboen.

Men fra i morgen vil det være slut, når Sydkorea begynder at tage dem ned.

- Vi ser det som det letteste første skridt til at opbygge militær tillid, siger Choi Hyun-soo, talskvinde for Sydkoreas forsvarsministerium, til Reuters.

På mødet bekræftede Kim Jong-Un også, hvad han tidligere har meldt ud. Nemlig at Nordkorea vil lukke et anlæg, der er blevet brugt til atomprøvesprængninger.

Kim Jong-Un fastholder i den forbindelse sin forklaring om, at anlægget er fuldt funktionsdygtigt, og at det udelukkende vil blive lukket, fordi Nordkorea er så langt i sin udvikling af atomvåben, at der ikke længere er brug for det.