Nordkorea svarer Sydkorea igen med højtaler-propaganda

Via højtalere på grænsen til Sydkorea sender Nordkorea nu også propagandabudskaber tilbage til nabo-nationen.

  • Pigtråd skærmer de to nationer fra hinanden. Men propaganda kan sagtens nå over pigtråden. (Foto: Jung Yeon-je © Scanpix)
  • Højtalerne er placeret ved grænsen mellem de to nationer. (Foto: SOUTH KOREA DEFENSE MINISTRY © Scanpix)
1 / 2

De fleste kender til, når naboen spiller for høj musik.

I Syd- og Nordkorea er det ikke lyden af rytmiske toner, men derimod stemmer af propaganda, der kan høres over grænsen via store højtalere.

Sidste uge begyndte Sydkorea at sende propaganda efter en landmine-eksplosion, hvor to sydkoreanske soldater blev dræbt i den demilitariserede zone mellem de to lande. Sydkorea begyndte derfor at bruge negativ retorik mod hovedstaden Pyongyang i Nordkorea, skriver Reuters.

Nu tager Nordkorea samme skridt og svarer naboen igen.

Det sker samme dag, hvor Sydkorea i fællesskab med USA og andre lande indleder militære øvelser i Seoul for at sikre stabilitet i landet, skriver CNN.

Konflikten optrappes

Det ser ikke ud som om, at naboerne bliver venner foreløbigt. Tværtimod.

Sydkorea har krævet, at Nordkorea undskylder for landminerne og straffer de ansvarlige for angrebene, men Nordkorea nægter at stå bag.

Samtidig har Nordkorea krævet, at Sydkorea standser sine udsendelser og de fælles øvelser med blandt andet USA. Og det har fået spændingen til at stige mellem Pyongyang og Seoul.

I timerne op til de militære øvelser mandag har Nordkorea udsendt trusler for at få Sydkorea og USA til at stoppe med de fælles øvelser, der skal sikre stabilitet på den sydlige koreanske halvø.

En embedsmand fra det sydkoreanske forsvarsministerium har fortalt til CNN, at Nordkorea ønsker at stoppe sydkoreanernes udsendelser fra at nå frem til de nordkoreanske borgere.

Krigen, der aldrig sluttede

Sydkorea har tidligere gennem en årrække haft et batteri af højtalere rettet mod en række punkter langs grænsen til Nordkorea, hvor der blev formidlet budskaber om det frie liv i Sydkorea.

Praksis med højtalere blev indstillet i 2004, efter at naboerne var nået til enighed om flere politiske aftaler.

Den demilitariserede zone med landminer og pigtråd mellem naboerne har delt Nord- og Sydkorea, siden Koreakrigen sluttede i 1953 med en våbenstilstand i stedet for en formel fredsaftale. Som følge heraf er de to naboer teknisk set stadig i krig.

De militære øvelser i Sydkorea foregår sammen med Danmark, Australien, Canada, Colombia, Frankrig, New Zealand og Storbritannien. Øvelserne slutter den 28. august.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk