Nordkorea truer USA: Sanktioner vil betyde stor smerte og lidelse

FN's Sikkerhedsråd stemmer i dag om nye sanktioner mod Nordkorea.

Et amerikansk oplæg til nye og skrappere sanktioner vækker harme hos styret i Nordkorea. (Foto: Str © Scanpix)

Nordkorea er klar og villig til at bruge enhver form for "ultimative midler", hvis FN's Sikkerhedsråd i dag stemmer for USA's forslag om at indføre skrappere sanktioner mod landet.

Sådan lyder det i en udtalelse fra Nordkoreas udenrigsministerium, skriver CNN.

Det amerikanske sanktionsforslag lægger op til de hidtil strammeste sanktioner mod landet og dækker blandt andet over en handelsblokade mod Nordskoreas gas- og olieindustri.

Og risikoen for at blive ramt af de sanktioner falder ikke i god jord hos styret i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang, der advarer om, at USA vil betale en høj pris, hvis amerikanernes forslag bliver stemt igennem i Sikkerhedsrådet.

- De kommende foranstaltninger fra Nordkoreas side vil medføre, at USA bliver påført den største smerte og lidelse i hele sin historie, lyder det i udtalelsen fra udenrigsministeriet.

Svar på atomprøvesprængning

Forslaget om de nye og skrappere sanktioner mod det nordkoreanske styre kommer som reaktion på en atomprøvesprægning i sidste weekend.

Ifølge Nordkorea var der tale om en prøvesprængning af en brintbombe, som markerer et betydningsfuldt skridt hen mod at fuldende landets kernevåbenprogram.

- Prøvesprægningen af brintbomben, som var bestilt af den store leder Kim Jong Un, er en perfekt succes og et betydningsfuldt skridt hen mod at fuldende Nordkoreas kernevåbenprogram, lød det fra nyhedsoplæseren, der annoncerede atomprøvesprængningen sidste weekend. (Foto: KCNA KCNA © Scanpix)

Mens flere lande bakker op om USA's skrappe sanktionsforslag kan der blive nedlagt veto mod det, fordi både Rusland og Kina, der er permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet, stiller sig skeptiske overfor forslaget.

Milliardhandel trods sanktioner

Nordkorea er i forvejen ramt af en række FN-sanktioner, der gør det ulovligt for landet at handle med andre nationer på en række områder.

Alligevel har Nordkorea ifølge FN eksporteret kul, jern og andre råvarer til en værdi af mere end 270 millioner dollar - svarende til 1,7 milliarder danske kroner - i løbet af årets første seks måneder, viser en rapport fra en FN-gruppe, der overvåger Nordkorea og styrets aktiviteter.

Varerne er blandt andet eksporteret til Kina, Indien, Malaysia og Sri Lanka, mens FN-gruppen også undersøger Nordkoreas tilstedeværelse i Mellemøsten og Afrika.

Gruppen er blandt andet i gang med en særskilt undersøgelse af forholdene mellem Syrien og Nordkorea.

Facebook
Twitter