Tema Nordkoreas missiltrussel

Nordkorea: Vi har med succes testet en brintbombe

Tidligere i dag blev der registreret kraftige, kunstige rystelser i jorden i den nordvestlige del af landet.

Nordkorea har på direkte statsligt tv netop meddelt omverdenen, at landet har udført en succesfuld prøvesprægning af en brintbombe.

Det skriver sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap, som har oversat meddelelsen.

- Prøvesprægningen af brintbomben, som var bestilt af den store leder Kim Jong Un, er en perfekt succes og et betydningsfuldt skridt hen mod at fuldende Nordkoreas kernevåbenprogram, sagde tv-oplæseren via et signal, som blev sendt ud til hele verden.

Hun oplyste herefter, at brintbomben kan bruges på et af landets langdistance missiler, som ifølge landet kan nå amerikansk territorium.

Brintbomber er langt kraftigere end traditionelle atomvåben, og flere militæreksperter og udenlandske efterretningstjenester har spekuleret i, om Nordkorea er i stand til at udvikle våbentypen.

Meldingen om brintbomben kommer efter, at der tidligere i dag blev registreret kraftige, kunstige rystelser i jorden tæt ved Punggye-ri testcentret i det nordvestlige Nordkorea.

(Foto: Troels Karlskov © DR Nyheder)

Her har sydkoreanske myndigheder siden 2006 registreret fem kraftige rystelser - dagens måling viste et jordskælv med en styrke på 6,3 på richter-skalen.

Rystelserne skyldes formentlig, at Nordkorea har foretaget en underjordisk prøvesprægning af et kernevåben. Sydkorea har efter skælvet indkaldt det nationale sikkerhedsråd til et møde om hændelsen.

Nordkoreas statslige nyhedsbureau KCNA oplyste tidlig morgen lokal tid, at landet har udviklet en avanceret form for atombombe med en "enormt destruktiv kraft".

Nyhedsbureauet tilføjede også, at landets leder, Kim Jong-un, havde inspiceret en brintbombe.

Tidligere i dag udleverede det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA en række udaterede billeder, hvor landets leder Kim Jong-un (tredje fra højre) står sammen blandt andre med formanden for Koreas Folkeparti og den øverste ledende general fra Nordkoreas Folkehær (KPA). Ifølge nyhedsbureauet inspicerer gruppen dele af en brintbombe. (Foto: KCNA © Scanpix)

Nordkorea har før meldt om brintbombe-test

I juli 2016 oplyste Nordkorea via en global annoncering på statsligt tv, at landet havde udført sin første testsprængning af en brintbombe.

Efterfølgende analyser fra blandt andet amerikanske efterretningstjenester viste dog, at det formentlig ikke var sandt - der var ingen tegn på sprængninger med styrker som en brintbombe.

Nordkorea har gennem det senest år rabejdet på at blive en regulær atomvåbenmagt.

Landet foretog to atomtest i 2016, og Nordkorea har siden foretaget adskillige missiltest.

Landet gennemførte i slutningen af august en prøveaffyring af en langtrækkende raket. Missilet fløj ifølge Sydkorea 2700 kilometer i en højde på 550 kilometer.

Til sidst brækkede det i tre dele og styrtede i havet ud for Japans nordligste ø, Hokkaido.

Fakta om brintbomben:

  • En brintbombe er et kernevåben, som er kraftigere end traditionelle atombomber.
  • Brintbomber omtales ofte B-bombe eller H-bombe. H står for hydrogen.
  • Der sker en voldsom energiudvikling i en brintbombe. Det sker ved en sammensmeltning - fusion - af lette atomkerner ved en kædereaktion.
  • De farlige brintbomber er ikke nødvendigvis store i størrelse. Bomberne kan være helt ned til få fod lange og passer ind i missilers sprænghoveder.

    Kilde: Gyldendals Den Store Danske, Ingeniøren, BBC.