Nordkorea: Vi stod ikke bag 'berettiget' angreb på Sony

Nordkorea afviser at stå bag cyberangreb på amerikanske Sony Pictures Entertainment, men roser det alligevel.

Sony Pictures har været udsat for et voldsomt cyberangreb - men ikke fra Nordkorea, siger landet. (Foto: SONY PICTURES © Scanpix)

Nordkorea har afvist, at landet skulle stå bag et ødelæggende cyberangreb på Sony Pictures Entertainment i USA, men regimet i Pyongyang kalder angrebet for "fuldt berettiget".

- Angrebet var berettiget og kan være udført af tilhængere af Nordkorea, siger Pyongyang.

Men de statslige medier i Nordkorea kalder beskyldningerne om, at Pyongang står bag for løgnagtig, sydkoreansk propaganda.

Sony planlægger film om Nordkorea

Hackerangrebet er uden sidestykke og meget omhyggeligt planlagt af en "organiseret gruppe", hvilket kan pege på Nordkorea, siger eksperter, der er ved at efterforske sagen.

Angrebet på Sony 24. november ødelagde interne mailsystemer og fem film, som endnu ikke er sendt på markedet endnu, blev stjålet.

Nordkorea frygter angiveligt en film med titlen "The Interview", hvor Seth Rogen og James Franco spiller to journalister, der har fået et interview med Nordkoreas leder, Kim Jong-un.

CIA udvikler derpå en plan, hvor de to journalister skal dræbe nordkoreaneren ved et attentat. Nordkorea har kaldt filmen for "et terrorangreb."

Ekspert: Uden sidestykke

Kevin Mandia, der leder en efterforskning foretaget af FireEye Inc's Mandant, har i en e-mail til Sonys leder Michael Lynton fremlagt detaljer om sagen.

- Angrebet er uden sidestykke, skriver Mandia i mailen, som er blevet rundsendt til Sonys ansatte.

Mandias firma har stået for undersøgelse af nogle af de største cyberangreb i historien, men dette overgår alt, da det både havde til formål at ødelægge og afsløre fortrolige omlysninger.

Nordkorea fokuserer cyberkrig mod Sydkorea

Daniel Clemens, som leder et firma med speciale i cybersikkerhed, understreger imidlertid over for Reuters, at Sony kunne have gjort meget mere for at beskytte dets systemer mod angreb som dette.

Der er mange detaljer om angrebet på Sony, der ikke er er blevet offentliggjort.

Ved hackerangrebet på Sony kom et skærmbillede op på de ansattes computere med teksten "Hacked by #GOP", som refererer til en gruppe, der kalder sig "Guardians of Peace".

Pyongyang har kapacitet til en cyberkrig, men det har langt det meste af tiden mest fokus på Sydkorea.

/ritzau/Reuters