Tema Nordkoreas missiltrussel

Nordkoreansk afhopper var ambassadør i Danmark

Thae Yong Ho solgte som ambassadør i Danmark afgiftsfrie cigaretter og sprut for at tjene penge.

Thae Yong Ho var en diplomat, der forstod vestlige værdier og ikke havde behov for at tale idelogisk om Nordkorea, siger de folk, der har mødt ham. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)

Da Thae Yong Ho tidligere på måneden rejste fra London til Sydkoreas hovedstad, Seoul, for at undslippe styret i Nordkorea, brød han mange års loyalitet.

Den nu forhenværende viceambassadør for Nordkorea i Storbritannien har nemlig en lang karriere som repræsentant for styret i den nordkoreanske hovedstad Pyongyang bag sig. En karriere, der i 1997 bragte ham til København som Nordkoreas ambassadør i Danmark.

Her var han i halvandet år frem til 1998, hvor sparetider fik Nordkorea til at lukke repræsentationen på Skelvej i Hellerup og samle alt det diplomatiske arbejde i Skandinavien på ambassaden i Stockholm i Sverige.

Han stillede sig ikke op og holdt de der meget ideologiske foredrag om, hvor fantastisk den nordkoreanske socialisme var

Geir Helgesen, instititutleder og seniorforsker på Nordisk Institut for Asienstudier med Nordkorea som speciale.

Freelancejournalist Asger Røjle mødte Thae Yong Ho under sin tid som udlandsredaktør på avisen Aktuelt. Det skete efter Thae Yong Hos ophold i Danmark. Her var han blevet diplomatisk attaché på ambassaden i Stockholm, og Asger Røjle husker ham som ”meget mere vestlig i sin stil end andre nordkoreanske diplomater.”

Et indtryk, der understøttes af 64-årige Geir Helgesen, der er instititutleder og seniorforsker på Nordisk Institut for Asienstudier (NIAS) med Nordkorea som speciale. Også han husker Thae Yong Ho.

- Han var typen, der var klar over, hvilken verden han var i. Det med at ”Nordkorea er verdens bedste”, det var der ingen, som købte i vores del af verden. Han stillede sig ikke op og holdt de der meget ideologiske foredrag om, hvor fantastisk den nordkoreanske socialisme var, når vi alle sammen vidste, at der var lang vej igen, siger seniorforskeren.

Solgte afgiftsfrie cigaretter til danskerne

Dengang i 1997 var der ikke mange penge i Nordkorea, og det afspejlede sig også i den måde, som diplomaterne på ambassaden på Skelvej i Hellerup levede på, fortæller Geir Helgesen.

Diplomaterne havde mulighed for at købe cigaretter og alkohol uden afgift. Det blev efterfølgende solgt videre til danskere med fortjeneste, og idémanden bag var formentlig Thae Yong Ho.

- De havde ingen penge, så det lavede de lidt forretning på. Han var sådan en, man tænker som en ’smart-ass’.

Skuffet venskabsforening

I Venskabsforeningen Danmark-Den Demokratiske Folkerepublik Korea har Formand Anders Kristensen flere gange haft besøg af den tidligere ambassadør i sit eget hjem, og han beskriver ham som venlig mand, der ikke gik meget op i formaliteter.

Der kan være mange motiver. Men jeg er skuffet over ham, fordi han var en god repræsentant for Nordkorea.

Anders Kristensen, formand for Venskabsforeningen Danmark-Den Demokratiske Folkerepublik Korea

- Han var en mand, der talte godt engelsk. Nogle diplomater kan godt være formelle og stive i det. Men han var meget nem at tale med, siger han.

Anders Kristensen havde indtrykket af, at Thae Yong Ho gjorde det godt som ambassadør, for normalt er diplomaterne kun ude fire-fem år af gangen, inden de bliver kaldt retur til Pyongyang. Men Thae Yong Hos karriere bragte ham til både Danmark, Sverige, Bruxelles og London.

- Jeg kender jo ikke omstændighederne, eller hvad hans personlige årsager kan være. Der kan være mange motiver. Men jeg er skuffet over ham, fordi han var en god repræsentant for Nordkorea. Men jeg ved ikke, om han blev for glad for England efter så mange år i London, siger Anders Kristensen.

Thae Yong Ho befinder sig nu i Sydkoreas hovedstad Seoul sammen med sin kone og sin nu omkring 19-årige søn. En embedsmand ved den nordkoreanske ambassade i London vil ikke bekræfte oplysningerne om Thae Yong Ho.