Tema Nordkoreas missiltrussel

Nordkoreansk atomprøvesprængning forværrer trusselsbilledet

Flere lande frygter udviklingen efter Nordkoreas femte og kraftigste atomprøvesprængning.

Ifølge det sydkoreanske forsvarsministerium er sprængningen, der sker på Nordkoreas nationaldag, målt til omkring 10 kiloton. (Foto: Jeon Heon-kyun © Scanpix)

Nattens atomprøvesprængning i Nordkorea, der er den femte i rækken og den kraftigste hidtil, udløser stærke reaktioner verden over.

Den sydkoreanske præsident, Park Geun-hye, siger ifølge Reuters, at atomprøvesprængningen endnu engang illustrerer Kim Jong-uns "maniske hensynsløshed".

I Japan mener forsvarsminister Tomomi Inada, at atomprøvesprængningen, der beskrives som "succesfuld" på nordkoreansk tv, forværrer trusselsbilledet.

Samtidig understreger landets premierminister, Shinzo Abe, at endnu en nordkoreansk atomprøvesprængning ikke vil blive tolereret, og at Japan har sendt en officiel klage over eksplosionen. Det skriver Ritzau.

Fra Beijing udtaler det kinesiske udenrigsministerium ifølge The Guardian, at man "stærkt opfordrer til, at Nordkorea stopper enhver handling, der kan forværre situationen", samt at man fortsat vil arbejde for at neutralisere den nordkoreanske atomtrussel i tæt samarbejde med Nordkoreas nabolande og USA.

Obama: Test får alvorlige konsekvenser

Her til morgen sætter den amerikanske præsident, Barack Obama, hårdt mod hårdt. Ifølge Reuters understreger han, at atomprøvesprængningen vil få "alvorlige konsekvenser" for Nordkorea.

USA's præsident gentog desuden det "ubrydelige" løfte om at skabe sikkerhed for sine allierede i Asien og andre dele af verden.

Det sydkoreanske nyhedsbureau, Yonhap News Agency, mener at vide, at Sydkoreas præsident allerede har diskuteret situationen med Obama, der var på vej tilbage til USA efter et møde i Laos, da eksplosionen skete.

USA’s Nationale Sikkerhedsråd følger ligeledes situationen tæt.

- Vi overvåger og bliver ved med at skaffe flere oplysninger om situationen i tæt samarbejde med vores regionale partnere, skriver rådet ifølge Reuters.

Nordkoreansk stats-tv oplyser, at den femte atomprøvesprængning sker som modsvar til de internationale sanktioner, der blev intensiveret tidligere i år.

Radioaktivitet i regionen

Atomprøvesprængningen er ifølge flere medier tæt på at være lige så kraftig som bombningen af Hiroshima under Anden Verdenskrig. Det skaber frygt for radioaktivitet i nabolandene.

The Guardian skriver, at Japan har sendt to fly i luften for at teste for radioaktivitet, og i Tokyo meddeler man, at der indsamles vand- og luftprøver som en ekstra sikkerhedsforanstaltning.

Ifølge The Associated Press overvåger Kina eventuel radioaktivitet i de områder, der grænser op til Nordkorea. Indtil videre er der dog ikke sporet radioaktive udslag.