Nordkoreansk tv viser højstemt 'dokumentar' fra Singapore-topmøde

Svulstig musik og entusiastisk kommentarspor akkompagnerer 42 minutter lang skildring af Kim Jong-uns rejse.

Kim Jong-un vender hjem efter topmødet i Singapore. (Foto: KCNA © Scanpix)

Der er ikke sparet på følelserne i den "dokumentarudsendelse", det nordkoreanske stats-tv KCTV har klippet sammen om Kim Jong-uns rejse til Singapore og topmødet med præsident Donald Trump.

Den 42 minutter lange film, som starter med en lang sekvens med den nordkoreanske diktators højtidelige afgang fra hjemlandet, er blevet optaget og lagt på nettet af North Korea Tech.

Herefter følger den slavisk Kim Jong-uns rejse til Singapore med mange billeder fra bag scenerne, som ikke er set før.

Deriblandt Kim Jong-un, som læser dokumenter i den jumbojet, Kina stillede til rådighed for ham, Kim Jong-un, der slapper af i sin hotelsuite, og samme Kim, som med behørig sikkerhedseskorte, går en tur i Singapores natteliv.

Den nordkoreanske leder besøger også byens havn, før filmen nogle og tyve minutter inde når til selve mødet med Donald Trump.

- Som med al dækning i (nordkoreansk, red.) stats-tv er dokumentaren ikke fokuseret på topmødet men på Kim Jong-un. Så den følger hans rejse i kronologisk rækkefølge, skriver North Korea Tech i sin analyse.

Gaderne var fulde af beundrere

DR Nyheder har ikke selv haft mulighed for at få programmet tolket.

Men CNN, som også har set udsendelsen, refererer noget af det, som den entusiastiske nyhedsvært Ri Chun-hee, som er landskendt i Nordkorea, speaker hen over billederne.

- Mange ledere fra forskellige lande har besøgt Singapore men det er aldrig set før i Singapores historie, at gaderne er blevet fyldt at hjertelige menneskemængder på denne størrelse, fortæller Ri Chun-hee blandt andet ifølge CNN.

En afslappet Kim Jong-un på hotelværelset. (© Scanpix)

Til svulstig musik, der veksler mellem det militaristiske, pop, klassisk og det lidt mere jazzede, får seerne også at vide, at Kim Jong-un har mødtes med utallige verdensledere før, men at denne gang alligevel er noget særligt

- Gaderne var fulde af mennesker som beundrede den fremragende leder for hans brillante politiske evner til at lede kompleks og begivenhedsrig international politik, fortæller speakeren.

Første glimt af verden uden for

Udsendelsen, som ender med, at Kim Jong-un kommer sejrrig hjem til en jublende befolkning, blev sendt fire gange i nordkoreansk fjernsyn hen over dagen.

Nordkorea er ekstrem lukket og regeres som et diktatur. I en rapport sidste år, som byggede på snesevis af øjenvidneberetninger, kom det frem, hvordan Kim Jong-uns styre holder offentlige henrettelser for simple forbrydelser som tyveri, driver store fængselslejre og bruger systematisk tortur.

Med den usædvanlige tv-udsendelse er det sandsynligvis for mange nordkoreanere en af de allerførste gange, de får et glimt af den amerikanske præsident Donald Trump eller af livet uden for deres land.

Særligt når det gælder et land drevet af kapitalisme og markedsøkonomi som Singapore.

Allerede onsdag stod det dog klart, at Kim Jong-un var betaget af østatens skyskrabere, da nordkoreanske KCNA kunne fortælle at han var imponeret over den "rene og smukke" by.

- Han kommer til at lære meget af den gode viden og erfaring fra Singapore, hed det i det statstyrede medie.

Trump-honnør vækker kritik

Dokumentaren viser i øvrigt også et klip af præsident Donald Trump, som gør honnør for en nordkoreansk general (23 min og 40 sek inde, red.).

Det er i disse timer i fuld gang med at høste kritiske kommentarer i amerikanske medier.

- Dette øjeblik vil blive brugt igen og igen i nordkoreansk propaganda som bevis for at den amerikanske præsident viser sin agtelse for det nordkoreanske militær, lyder det Nordkorea-ekspert og direktør for Woodrow Wilson Center's Korea-afdeling, Jean H. Lee, på Twitter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk