Nordkoreas børn er for små: for lidt mad og beskidt vand hæmmer væksten

Den humanitære situation i Nordkorea er alvorlig, og den går hårdt ud over landets børn, lyder det fra FN.

Fejlernæring betyder, at en femtedel af nordkoreanske børn er lavere end aldersgennemsnittet. (Foto: Jacky Chen © Scanpix)

En femtedel af børnene i Nordkorea er lavere end deres aldersgennemsnit, fordi de spiser for lidt og forkert. Sådan lyder advarslen fra FN’s vicegeneralsekretær for humanitære anliggender, som har besøgt det lukkede land.

Ifølge FN’s børneorganisation Unicef, så er væksthæmning hos børn et sikkert tegn på vedvarende fejlernæring.

Og selvom der er gjort fremskridt i landet de seneste 20 år, så står Nordkorea over for ”alvorlige humanitære udfordringer”, lyder konklusionen fra vicegeneralsekretær Mark Lowcock på en pressekonference i den nordkoreanske hovedstad Pyongyang.

FN forsøger lige nu at rejse penge, som skal hjælpe nordkoreanerne med sundhed, vand, sanitære forhold og mad til omkring seks millioner mennesker.

For selvom det nu ”kun” er 20 procent at de nordkoreanske børn, hvis vækst er hæmmet på grund af fejlernæring og ikke 28 procent som i 2011, så er det ”stadig et højt tal”, lyder det fra vicegeneralsekretæren.

Beskidt vand og for lidt medicin

Det er ikke kun den kritiske fødevaresituation, som truer børnenes sundhed.

Mange bliver også syge af beskidt drikkevand.

- For meget af vandet er forurenet. Det medfører sygdomme og truer mange børns udvikling, siger Mark Lowcock.

Og besøg på flere af landets hospitaler viste, at landet også kæmper med mangel på medicin.

Et af hospitalerne, som Lowcock besøgte, havde 140 tuberkulosepatienter indlagt, men kun medicin til at behandle 40 af dem.

Han appellerer FN’s medlemslande til at donere penge, men det kniber med velvilligheden, siger han.

- Lige før mit besøg var situationen den, at vi havde rejst omkring ti procent af pengene som følge af generøse donationer fra regeringerne i Sverige, Schweiz og Canada. Men det efterlader os stadig med en meget stor mangel på finansiering, sige Mark Lowcock.

Den nordkoreanske økonomi lider hårdt under internationale sanktioner, som er pålagt landet på grund af dets atomprogram.

Facebook
Twitter