Nordkoreas spionsatellit styrtede direkte i havet. Nu langer Kim Jong-Uns lillesøster ud efter amerikanerne

Den nordkoreanske leder har de seneste år ført sin lillesøster mere og mere frem i rampelyset.

Ifølge Nordkorea skulle tirsdagens fejlede spionsatellit overvåge USA’s militære aktivitet i realtid. (Foto: © AHN YOUNG-JOON, Associated Press)

Den skulle være den første af sin slags. I hvert fald den første fra Nordkorea.

Sent tirsdag aften forsøgte Nordkorea nemlig at sende sin allerførste spionsatellit ud i rummet. Målet var at holde øje med amerikanerne i realtid, lød forklaringen.

Men allerede i anden fase af opsendelsen fejlede forsøget, og satellitten styrtede direkte i Det Gule Hav, som adskiller den koreanske halvø og Kina.

Det fejlede forsøg vækkede glæde både hos amerikanerne, Japan, Sydkorea og FN, som allerede var ude og kritisere spionsatellitten, da planerne blev offentliggjort første gang. For ifølge FN og USA, så er det i strid med flere FN-resolutioner.

Og det har nu fået Kim Yo-jong, der er lillesøster til Nordkoreas leder Kim Jong-un til at reagere.

Først og fremmest understreger hun, at spionsatellitten nok skal blive opsendt succesfuldt i "den nærmeste fremtid".

Og så går hun ellers i kødet på amerikanerne.

Hun mener nemlig, at USA er "gangster-agtige" "hyklere" for at kritisere det nordkoreanske forsøg på at opsende en spionsatellit.

Spionsatellitten skulle sendes af sted med en såkaldt løfteraket, som er designet til at transportere objekter fra jordens overflade til det ydre rum. Men løfteraketten mistede sit momentum, hvilket betød, at satellitten røg direkte i havet. (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)

'Klichefyldt vrøvl' og 'gangstere'

Kim Yo-jong siger til nordkoreanske statsmedier, at Nordkoreas bestræbelser på at opnå kapabiliteter for rumovervågning er en ganske legitim udøvelse af landets suveræne rettigheder. Det skriver AP News.

I henhold til en række resolutioner fra FN’s Sikkerhedsråd, så er det forbudt for Nordkorea at lancere rumraketter og teste atomvåben og ballistiske missiler, der kan bruges til at levere den.

Men Kim Yo-jong gentager i sin udtalelse, at Nordkorea har afvist FN’s Sikkershedsrådsresolutioner.

En talsmand fra det amerikanske udenrigsministerium sagde tirsdag aften til Reuters, at Nordkorea brugte teknologi, der normalt bruges til ballistiske missiler. Det er en af grundene bag kritikken fra USA og FN.

- USA fordømmer på det kraftigste Nordkorea for dets opsendelse med brug af ballistisk missilteknologi, lød det efterfølgende i en udtalelse fra USA’s præsidentkontor.

I Kim Yo-jongs udtalelse siger hun, at USA "udspreder klichéfyldt vrøvl motiveret af dets røveriske og unormale tænkning".

- Hvis Nordkoreas satellitaffyring skal fordømmes særligt, så bør USA og alle andre lande, der allerede har affyret tusindvis af satellitter, også fordømmes, sagde hun.

Kim Jong-un og hans lillesøster Kim Yo-jong under et møde med Sydkoreas præsident i 2018. (Foto: © POOL New, Ritzau Scanpix)

Hun bemærkede også, hvordan USA nøje overvåger Nordkorea gennem deres egne overvågningssatellitter, og kalder amerikanerne for en "gruppe af gangstere", skriver AP News.

Den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, har de seneste år ført sin lillesøster mere og mere frem i rampelyset. I september 2021 kom det frem, at Kim Jong-un havde forfremmet sin lillesøster til en plads i Kommissionen for Statslige Affærer, som er styrets øverste og mest magtfulde organ.

Det er i øvrigt den seneste tid i højere grad Kim Yo-jong, der er ude og svare på nordkoreanske anliggende i medierne.

En amerikansk 'provokation'

Nordkoreas insisteren på at opsende en spionsatellit kommer blandt andet i kølvandet på en aftale, som Joe Biden indgik med Sydkoreas præsident, Yoon Suk Yeol, i april.

Her blev de to præsidenter enige om, at USA skulle sende atombevæbnede ubåde til Sydkorea for første gang i 40 år.

Aftalen blev lavet, kort efter at USA og Sydkorea genindledte fælles militærøvelser, som Nordkorea flere gange har beskrevet som "en provokation".

- Desto mere fjenderne er fast besluttet på at afholde atomkrigsøvelser, og desto flere atomvåbenmidler de udstationerer i nærheden af den koreanske halvø, desto stærkere vil vores udøvelse af vores ret til selvforsvar blive i direkte proportion til dem, sagde Kim Yo-jong dengang til statsmedier.

Udover spionsatellitten har Nordkorea testaffyrret omkring 100 missiler siden begyndelsen af 2022, skriver AP News.

Testaffyringerne har tidligere skabt bekymringer i Sydkorea og Japan, og det samme skete tirsdag aften, da spionsatellitten blev sendt af sted.

Her gik luftsirener i gang i Sydkoreas hovedstad, Seoul, mens Japan beordrede borgere til at gå i beskyttelsesrum.