Nordmænd på valgdagen: Svært at se forskel på partierne

I dag går 3,7 millioner nordmænd til valg med dødt løb mellem landets to største partier.

Norges statsminister, Erna Solberg, afgav for kort tid siden sin stemme. (Foto: Marit Hommedal © Scanpix)

Det kan meget vel udvikle sig til en sand gyser mellem statsminister Erna Solbergs borgerlige blok og oppositionen med Arbejderpartiets Jonas Gahr Støre i spidsen, når nordmændene i dag går til valg.

Ifølge den seneste meningsmåling foretaget for NRK af meningsmålingsinstituttet Norstat ligger de to partier snude ved snude forud for valget.

Valgkampen har været præget af politisk enighed mellem de to største partier, Høyre og Arbejderpartiet, som blandt andet har indgået forlig på udlændingeområdet. Derfor er det også svært for vælgerne at se forskellen på de to partier.

- Det vil nok ikke gøre den store forskel, hvem der vinder - i hvert fald ikke på vores hverdag. Måske på længere sigt? lød det fra en af de nordmænd, som DR Nyheder har mødt på gaden i Oslo.

Grundlæggende er partierne da også enige om, hvordan det norske samfund bør være, siger DR's Europa-korrespondent Anna Gaarslev.

- Så vil man vælge en borgerlig vej, som måske på den korte bane risikere at øge ulighederne i samfundet - til gengæld giver den måske noget dynamik lidt senere? Eller vil man bruger flere penge på velfærd, skoler og sygehuse her og nu?

Står og falder med støttepartierne

Derfor vil det hele formentlig komme til at stå og falde med støttepartierne. De har nemlig både politisk og valgteknisk stor betydning ved valget i dag og det kan være ganske få stemmer, der kommer til at afgøre det hele, fortæller DR's Europa-korrespondent, Anna Gaarslev.

- Noget af det mest uforudsigelige ved det her valg er, at der ligger en lille håndfuld støttepartier både til højre og venstre, og roder nede ved spærregrænsen. Så en ting er, at de to store partier ikke ved, hvor stor deres brik er i det politiske spil - det kan også være, at de slet ikke har den med i spillet.

- Så meget kommer til at afhænge af, om de har partier kommer ind eller ej. Og det er netop det, der er mange norske vælgeres bekymring, forstået på den måde, at selvom man synes Arbejderpartiet er en god idé, så kan man godt være bekymret for, at et af de små partier kommer til at trække i en anden retning, fortæller hun.

Ved sidste valg stemte 78 procent af nordmændene. De norske valgsteder lukker klokken 21 i aften, og de første exit-polls forventes umiddelbart efter.

Man har besluttet, at samtlige stemmer vil blive optalt manuelt. Det sker af frygt for hacking og betyder, at det endelige resultat formentlig først vil foreligge noget senere, end det plejer.