Nordmænd raser over ny bog om Breivik

En ny bog om Breivik forarger nordmænd, fordi den højreorienterede forfatter får økonomisk støtte.

Her på Uttvika Camping er der blevet rejst et mindesmærke for de mennesker, der mistede livet til Breiviks angreb den 22. juli 2011. I baggrunden ligger Utøya. (Foto: © Cecilie Kallestrup, DR)

For knap et år siden sluttede retssagen mod Anders Behring Breivik. Siden er der udkommet en række bøger om terroristens angreb, retssagen og mareridtet på Utøya. Men ingen af bøgerne har forarget nordmændene, som den, en norsk højreorienteret blogger netop er gået i gang med at skrive. I Norge bliver bloggeren betegnet som højreekstremistisk.

Han hedder Peder Are Nøstvold Jensen, men går under navnet Fjordman, og Anders Behring Breivik deler mange holdninger med ham, har terroristen flere gange sagt. I Breiviks 1500 sider lange manifest citerer han Fjordman flere gange, og han kalder Fjordman for sit ideologiske forbillede.

- Jeg føler et stærkt bånd til Fjordmans tekster. Han er nok den mest talentfulde højreorienteret essayist i Europa, skriver Breivik blandt andet i manifestet.

Gik under jorden

Under retssagen gik Fjordman under jorden, og han nægtede at vidne, selv om Breivik havde ytret ønske om det.

I dag skriver han på en bog om den norske terrorist, der dræbte 77 mennesker. I går, fredag, skrev han på sin Twitter-profil, at han har fået støtte af den norske organisation, Fritt Ord, der giver penge til forfattere i ytringsfrihedens navn.

- Stiftelsen Fritt Ord har nu indvilget i at støtte mig med 75.000 kroner til udgivelse af min bog om Breiviksagen, Witness to Madness, skriver han.

En hån mod de dræbtes familier

Den støtte har fået flere nordmænd op i det røde felt. I en kronik på norske NRK skriver den norske politiker Snorre Valen fra Socialistisk venstreparti, at det er en belønning til ekstremisten.

- Det at forsvare alles ret til at sige, hvad de mener, uanset hvor outreret deres meninger er, er ikke det samme som at ønske et samfund, hvor folk skal belønnes, jo mere ekstreme de er, skriver han.

I august 2011 stod Fjordman frem ved sit fulde navn i den norske avis VG. Indtil da kendte hans familie, kolleger og venner ikke til hans højreekstreme skriverier på nettet, har han selv sagt. Men det ændrede Breiviks terrorangreb på.

- Fritt Ords støtte til Fjordman er en hån mod alle de dræbte og sårede. Det er en hån mod alle pårørende, alle som mistede nogen den 22. juli 2011. Når bogen pryder hylderne i december, skal de igen forberede sig på en jul uden den, de mistede, skriver Snorre Valen.

AUF raser: Han er racist

Også formand for Arbejderpartiets Ungdom, Eskil Pedersen, er forarget over, at Fjordman får pengene til sit bogprojekt.

- De giver mikrofonstativet til homohadere og racister, siger han til den norske avis VG.

Breivik skød og dræbte 69 mennesker med tilknytning til AUF på øen Utøya, hvor de var på sommerlejr med ungdomspartiet - de fleste af de dræbte var unge mennesker. Den yngste var kun lige fyldt 14.

- Vi ved ingenting om, hvad denne bog kommer til at indehold. Men vi ved, at denne person ikke kan lide det flerkulturelle Norge. Nu skal han forsvare det - ikke kun på nettet og gennem sine blogs, men gennem en bog, som Fritt Ord finansierer. Fritt Ord vælger konsekvent at støtte op om kontroversielle synspunkter, men der må da findes en grænse for dem, siger Eskil Pedersen.

Fritt Ord: Vi støtter ikke hans holdninger

Lederen af organisationen Fritt Ord, Georg Fredrik Rieber-Mohn, forklarer, at bogen Witness to Madness skal føre til debat, og at det er derfor organisationen har valgt at give penge til projektet.

- Det har været en vanskelig afgørelse netop fordi denne bog vil kunne identificere Fritt Ord med disse meninger. Men bogen handler om hans (Fjordmans red.) forhold til Breivik-sagen og hans synspunkter. Det har han et legitimt behov for at udtrykke, og det må han have lov til, siger Georg Fredrik Rieber-Mohn til avisen og understreger, at han godt kan forstå Eskil Pederen og de andre involverede, som er forarget.

Den 22. juli i år er det to år siden, at 69 mennesker mistede livet under Nordens største terrorangreb. Anders Behring Breivik sidder i isolation i Ila Fængsel, som han har gjort, siden han overgav sig på Utøya og tilstod drabene.

Den 24. august sidste år blev han idømt Norges strengeste straf, en fængselsstraf på 21 år med mulig forlængelse. Herfra vil straffen formenlig blive forlænget i femårsperioder ad gangen.