Norge: 11 ud af 12 terrorplaner i Skandinavien bunder i tegningerne

Siden Muhammedkrisen begyndte i 2005 har enkeltpersoner været mere udsatte, lyder det fra den norske efterretningstjeneste.

Satiremagasinet Charlie Hebdo er blandt andet kendt for at have tegnet og publiceret profeten Muhammed, hvilket har skabt vrede i store dele af den muslimske verden. Den 7. januar angreb to personer, som formentlig havde tilknytning til al-Qaeda, redaktionslokalerne i Paris. (Foto: REUTERS TV © Scanpix)

Karikaturtegningerne af profeten Muhammed har været den overvældende årsag til, at personer har planlagt terror i Skandinavien siden 2008.

Sådan lyder udmeldingen fra den norske efterretningstjeneste, PST, til et møde med en række redaktører i kølvandet på angrebet mod satiremagasinet Charlie Hebdo.

PST ville ikke sige, hvor mange terrorplaner eller terrorplot, der har været i Skandinavien, men bekræfter tal fra Forsvarets Forskningsinstitut i Norge, som tidligere har fortalt, at 11 ud af 12 terrorplot har været knyttet til striden om tegningerne.

- Det er et tal, so vi kan nikke genkendende til, siger Inger Haugland, direktør for kontraterrorarbejdet hos PST, til Journalisten.no.

Begyndte i 2005

Striden om karikaturerne begyndte med 12 tegninger af profeten Muhammed i Jyllands-Posten i 2005 og eksploderede året efter, da en lang række muslimsk-dominerede lande fik øjnene op for tegningerne. Det er nemlig forbudt for muslimer at afbillede profeten, og det bliver set som en hån, når andre gør det.

60 redaktører fik en orientering om, hvordan de skal gribe truslen fra personer med voldelige intentioner an, efter det blodige angreb på Charlie Hebdo og to gidseltagninger, hvor i alt 17 uskyldige personer mistede livet.

Enkeltpersoner er sårbare

Efterretningstjenesten gav råd om fysiske barriere og varslingssystemer og snakkede om, at personer, som er særligt udsatte for angreb, bør undgå faste rutiner.

- Siden karikaturstriden opstod i 2005 har vi blotlagt, at enkeltpersoner er mere udsat, siger Hanne Blomberg, som er leder af PST's afdeling for sikkerhedsråd til personer fra myndighederne.

Det formentlig mest brutale terrorangreb i Skandinavien bundede dog ikke i vrede over karikaturtegningerne. Det foregik i netop Norge i 2011, da den højreradikale terrorist Anders Behring Breivik dræbte 77 personer - de fleste af dem deltog i Arbeiderpartiets ungdomsafdelings sommerlejr på øen Utøya.

I Danmark siger Politiets Efterretningstjeneste, at de er i kontakt med de relevante, udsatte medier.

Facebook
Twitter