Norge: Afghanere mødes til fredsmøde i Oslo

Norge har i disse dage besøg af ledere fra den afghanske oprørsbevægelse Taliban, der skal diskutere fred med den afghanske regering.

Oslo Forum i disse dage samler fredsmæglere fra hele verden, og med er også både repræsentanter fra den afghanske regering og Taliban. (Foto: Heiko Junge © Scanpix)

Norges udenrigsminister, Børge Brende, bekræfter et dialogmøde mellem afghanske repræsentanter i Oslo, men han vil ikke sige, hvem repræsentanterne er.

- Det, jeg kan bekræfte, er, at der er afghanske repræsentanter i Oslo, men det er et dialogforum, hvor forskellige fredsmæglere fra hele verden deltager, siger han til NRK.

NBC News har tidligere rapporteret, at flere Taliban-ledere er i Norge til forhandlinger med repræsentanter for den afghanske regering.

Taliban: Vi har folk i Norge

- Vi ved, at den væbnede konflikt, som pågår i Afghanistan, er en af de værste i verden. Der skal findes løsninger med de væbnede grupper, men uden at det sker på bekostning af det, man har opnået omkring kvinders rettigheder og pigers ret til uddannelse, siger Brende.

En talsperson for Taliban i Qatar siger, at flere af gruppens repræsentanter er i Norge.

- De skal deltage i vigtige fredsmøder over to dage med udsendte fra den afghanske regering, siger talsmanden til NBC News.

Fredsmæglere fra hele verden mødes

En talsmand for det afghanske udenrigsministerium oplyser til det afghanske nyhedsbureau Khama Press, at landets viceudenrigsminister, to tidligere ministre samt et medlem af det regeringsudnævnte fredsråd (HCP) også er med i delegationen.

Samtalerne med Taliban-medlemmerne finder sted i forbindelse med Oslo Forum, som det norske udenrigsministerium arrangerer sammen med Center for Humanitarian Dialogue.

Brende er vært for Oslo Forum, hvor fredsmæglere fra hele verden mødes. FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan er blandt deltagerne i mødet, der strækker sig over tirsdag og onsdag.

/ritzau/NTB

Facebook
Twitter