Norge: Breivik har fine forhold i fængslet

Massemorderen Breivik har playstation og tv i cellen og bliver fint behandlet, konkluderer Norges statsadvokat.

Anders Behring Breivik afsoner en dom på 21 års fængsel for massedrabene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: STOYAN NENOV © Scanpix)

15. marts indleder Norge retssagen, som Anders Behring Breivik har anlagt mod den norske stat.

Massemorderen har sagsøgt staten for brud på menneskerettighederne, men ifølge den norske stats advokat er der intet at komme efter.

Det fremgår af Statsadvokatens endelige redegørelse forud for retssagen, skriver norske VG.

- Sagsøger er hverken i social eller sensorisk isolation. Han har tre forskellige værelser til sin rådighed (...), han kan bevæge sig frit mellem dem. Han får dagligt tilbud om luft på en gårdtur, og man er begyndt at lade ham lave mad og vaske tøj selv, skriver statsadvokat Marius Emberland i et indlæg.

Selv mener Breivik, at den norske stat forhindrer ham i at fungere, idet alle hans kontaktforsøg til omverdenen kontrolleres, og han afsoner i isolation.

Myndighederne har blandt andet etableret strenge sikkerhedsforanstaltninger omkring Breivik for at undgå kontakt med højreekstreme tilhængere.

Statsadvokaten oplyser, at Breivik selv har afvist mange tiltag om aktivering og social kontakt i fængslet. Og at massemorderen ikke har nogen fysiske eller psykiske tegn på, at afsoningen skader ham.

Breivik har også mulighed for underholdning i form af adgang til playstation, tv og en computer, forklarer statsadvokaten.

Den kommende retssag mod den norske stat foregår af sikkerhedshensyn bag lukkede døre.