Tema Grænsekontrol

Norge forlænger grænsekontrol ved færger med et halvt år

Norge har forlænget landets grænsekontrol, efter at EU-kommissionen har slået fast, at den midlertidige kontrol skal udfases.

Norge indførte grænsekontrol i 2015 og fik den sidst forlænget med tre måneder. (Foto: NTB Scanpix)

Norge forlænger den midlertidige grænsekontrol på færgekajer i et halvt år, siger Norges justitsminister, Per-Willy Amundsen.

Den midlertidige grænsekontrol blev indført i forlængelse af flygtningekrisen i 2015.

Onsdag oplyser Amundsen, at kontrollen forlænges frem til 11. november i år. Senest blev den forlænget med tre måneder.

- Vi forlænger med samme begrundelse som sidst. Migrantsituationen tilsiger, at det er nødvendigt at fortsætte, siger ministeren.

Skal udfase midlertidig grænsekontrol

I sidste uge bad EU-Kommissionen i en skrivelse til Norge, Danmark, Sverige, Tyskland og Østrig om, at de fem lande udfaser deres grænsekontrol.

- Dette bliver den sidste forlængelse. Jeg gentager: Den sidste forlængelse. Sådan lød ordene fra Dimitris Avramopoulos, som er EU-kommissær for migration, den 2. maj.

Norge er ikke medlem af EU, men landet er med i samarbejdet om Schengen. Det samme er i øvrigt Island, Schweiz og Liechtenstein.

I starten af maj besluttede Sverige at indstille id-kontrollen på busser, tog og færger mellem Danmark og Sverige. Samtidig besluttede svenskerne at skærpe grænsekontrollen.

Netop den skærpede grænsekontrol var grunden til, at id-kontrollen, som har været til stor gene for især de mange pendlere mellem Skåne og Sjælland, kunne falde bort.

Det har den svenske minister for infrastruktur, Anna Johansson, forklaret.

/ritzau/NTB