Norge henter terrorsigtet mor med to børn hjem fra Syrien

Kvindens femårige søn er alvorligt syg og hentes derfor hjem fra al-Hol-Lejren.

Der er tale om en kvinde med en datter på tre år og en søn på fem år, som skal være alvorligt syg. (Foto: Christine Svendsen © NRK)

To børn og deres mor, der har forbindelser til terrorbevægelsen Islamisk Stat, er i gang med at blive hentet hjem til Norge.

Det oplyser den norske udenrigsminister, Ine Eriksen Søreide.

- Jeg kan bekræfte, at norske myndigheder netop nu gennemfører en udhentning af et antaget sygt norsk barn sammen med barnets mor og en søskende fra al-Hol-lejren i Syrien, siger Ine Eriksen Søreide til VG.

- Det bliver gjort på et humanitært grundlag, fordi vi frygter sygdom hos barnet, fortsætter udenrigsministeren.

Aftalen om at hente kvinden og de to børn er kommet i stand i samarbejde med det kurdiske selvstyres myndigheder. Det oplyser chefen for udenrigsanliggender i det kurdiske selvstyre, Abdulkarim Omar.

Det er ifølge NRK første gang, at en kvinde, der har befundet sig i et IS-kontrolleret område, kommer til Norge, da den norske regering tidligere har afvist af tage imod kvinder, der er mistænkt for at tilslutte sig Islamisk Stat.

Ifølge VG befinder der sig i alt fem norske kvinder og seks norske børn i interneringslejre i Syrien.

Femårig dreng alvorligt syg

Ifølge Abdulkarim Omar er der tale om en pige på tre år og en dreng på fem år.

- Drengen er meget syg, siger Abdulkarim Omar til VG.

Den femårige dreng er alvorligt syg. (Foto: Christine Svendsen © NRK)

Familiens advokat, Nils Christian Nordhus, har advaret om, at drengen vil være i livsfare, hvis han bliver i al-Hol-lejren.

Nyheden om børnene vækker begejstring hos Red Barnet i Norge.

- Fantastisk, at den syge femårige, hans søster og mor nu bliver hentet til Norge. Det er på høje tid, og det er det eneste rigtige. De børn er nu i en meget sårbar situation, og de har levet under ekstreme forhold over meget lang tid, lyder det i en kommentar fra Birgitte Lange, der er generalsekretær hos Red Barnet i Norge.

Sigtet for deltagelse i terrororganisationer

Kvinden er 29 år gammel og er ifølge norsk politis sikkerhedstjeneste (PST) sigtet for at medvirke i to forskellige terrororganisationer, nemlig Jabhat al-Nusra og Islamisk Stat.

Hvorvidt hun vil blive anholdt af norsk politi, når hun ankommer til Norge, vil PST ikke oplyse.

- PST ønsker ikke at kommentere sager, siger seniorrådgiver i PST Martin Bernsen til NRK.

Kvindens advokat har tidligere oplyst til NRK, at hun ikke rejste til Syrien frivilligt, men blev taget med af sin mand, og at hun i årevis har forsøgt at komme ud af krigszonen igen.

Den 29-årige kvinde er sigtet for at have tilsluttet sig terrororganisationerne Jabhat al-Nusra og Islamisk Stat. (Foto: Christine Svendsen © NRK)

Kvinden har tidligere ladet sig interviewe af NRK, mens hun har siddet i al-Hol-lejren i Syrien, og i marts kom hun med en bøn til de norske myndigheder:

- Jeg vil bare gøre tingene gode igen, så hvis det er muligt, så vær så søde at hjælpe mig. Jeg vil bare gøre fremtiden for mine børn en smule bedre, sagde hun.

Facebook
Twitter