Norge indfører værnepligt for kvinder

Som det første land i Europa sidestiller Norge mænd og kvinder i militæret.

Det norske forsvar skal bestå af 20 procent kvinder i 2020, mener det norske forsvarsministerium. (© Forsvaret)

Nu kan norske kvinder ikke længere slippe for en tur i trøjen.

Norge bliver snart det første europæiske land, der udvider sin værnepligt i fredstid, således at den sidestilles for mænd og kvinder. Det norske parlament er fredag nået til en aftale på området.

Alle partier i Stortinget med undtagelse af det lille parti Kristelig Folkeparti er blevet enige om et forslag fra den norske regering om en kønsneutral værnepligt.

Frivillighed bliver til tvang

I praksis betyder det, at Norges obligatoriske etårige værnepligt bliver udvidet til også at gælde kvinder - formentlig - fra 2015, ifølge det norske forsvarsministerium.

- Det er en historisk dag, og det kommer kun en uge efter, at vi fejrede 100-året for kvindernes valgret, siger forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Norske kvinder har siden 1976 kunne melde sig frivilligt til militæret. De repræsenterer i øjeblikket 10 procent af det norske forsvar.

Inden vedtagelsen af kønsneutral værnepligt har det norske forsvarsministerium fastlagt en målsætning om, at den kvindelige andel af de norske styrker skal fordobles til 20 procent i 2020.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk