Norge kræver forklaring på kontroversiel terrorliste

I Norge, Sverige og Finland er forundringen stor, efter at Forenede Arabiske Emirater har lavet ny terrorliste

I Norge er forundringen stor, efter at den muslimske organisation Det Islamske Forbundet er kommet på de Forenede Arabiske Emiraters liste over terrororganisationer.

Nu kræver Norges udenrigsministerium en officiel forklaring.

- Emiraternes myndigheder har ikke givet nogen begrundelse. Udenrigsministeriet vil tage sagen op med de Forenede Arabiske Emirater, både når det gælder den manglende begrundelse samt hvilke konsekvenser dette kan få for de berørte, siger Norges viceudenrigsminister, statssekretær Bård Glad Pedersen, i en pressemeddelelse.

Søndag bad Norges ambassadør i Abu Dhabi - et af de arabiske emirater - landet om en forklaring.

Tale om oversættelsesfejl

Nyheden kom samtidig med, at Norges udenrigsminister, Børge Brende, faktisk var på besøg i UAE for at deltage i en konference, men ifølge Norges udenrigsministerium nåede han ikke at blive klar over sagen, inden at han igen var på vej mod Norge.

Det Islamiske Forbund i Danmark er også havnet for emiraternes terrorliste. Her er forundringen lige så stor.

Samme melding kommer også fra Sverige og Finland, hvor henholdsvis Islamiska Förbundet og Suomen Islam-seurakunta står på listen.

Suomen Islam-seurokunta er navnet på en muslimsk menighed i Finland, som blev grundlagt af finske tatarer i 1920erne. Ifølge Finlands udenrigsminister, Erkki Tuomioja, er der tale om en oversættelsesfejl fra Forenede Arabiske Emirater.

Puttet sammen med Boko Haram

Ifølge seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Helle Malmvig virker landets terrorliste noget tilfældig.

- Emiraterne har ligesom bare taget alle store organisationer i Norge, Storbritannien, Frankrig, Finland og så videre og puttet dem på en liste sammen med Boko Haram, al-Qaeda og Islamisk Stat, og det virker lidt underligt, siger Helle Malmvig.

Hun vurderer, at Forenede Arabiske Emirater kan have identificeret relationer mellem det danske forbund, der holder til i Københavns nordvest-kvarter, og Det Muslimske Broderskab.

/ritzau/NTB