Norge melder stigende antal bivirkninger af influenza-vaccinen

Frem til forrige uge havde sundhedsmyndighederne i Norge kun modtaget 25 meldinger om bivirkninger af influenza A-vaccinen. Men i sidste uge steg tallet til over 100.

Vaccinationen mod influenza A - H1N1 kan give bivirkninger. Nogle bivirkninger er så grelle i Norge, at det har resulteret i sygehusindlæggelser. (© Colourbox)

I sidste uge kunne de norske sundhedsmyndigheder tælle over 100 meldinger om bivirkninger fra influenza A- vaccinen, skriver NRK.

Bivirkningerne spænder fra lettere allergiske reaktioner til sygehusindlæggelser, men de norske sundhedsmyndigheder tager den kraftige stigning i antallet af personer med bivirkninger med ophøjet ro, fordi bivirkningerne er som myndighederne forventede.

- Det stigende antal bivirkninger tror vi afspejler dels at vaccineringen er kommet godt i gang, og dels at lægerne er begyndt at registrere tilfældene, siger overlæge Sigurd Hortemo til NRK.

Flere bivirkninger end i Danmark

De mest alvorlige bivirkninger af vaccinen er besvimelse, kramper, vejrtrækningsbesvær og alvorlige allergiske reaktioner. I disse tilfælde er mennesker indlagt. Andre rapporterer lettere allergiske reaktioner, søvnforstyrrelser og problemer med mave og tarme, skriver NRK.

Der er også rapporteret om to dødsfald efter vaccination, men Lægemiddelstyrelsen siger, det er ikke bevist, at disse var relateret til vaccinen.

I Danmark har Lægemiddelstyrelsen også modtaget de første meldinger om bivirkninger af vaccinen Pandemrix, men bivirkningerne er ikke alvorlige, og drejer sig om feber, træthed, mavesmerter, kløe, udslæt og smerter hvor man blev stukket,

Indtil videre har 13 danskere meldt bivirkninger af vaccinen til lægemiddelstyrelsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk