Norge: Norden skal enes om grænsekontrols ophør

Grænsekontrol vil ikke vare til evig tid, siger den norske statsminister og efterlyser nordisk samordning.

Grænsekontrollen kan ikke fortsætte til evig tid, lyder meldingen fra Norges statsminister, Erna Solberg, efter møde med Finlands Juha Sipilä. (Foto: Ruben Sprich © Scanpix)

De nordiske lande bør blive enige om, hvornår og hvordan grænsekontrollen mellem landene skal ophøre.

Det mener den norske statsminister, Erna Solberg.

Flygtningekrisen i Europa har ført til, at både Sverige, Norge og Danmark har skærpet kontrollen med grænserne. Det har bidraget til at reducere antallet af flygtninge og migranter i Norden.

- Både Norge og Finland er på en måde skærmet på grund af den svenske og danske grænsekontrol. Men vi ved, at dette ikke kan fortsætte til evig tid, siger hun efter et møde i weekenden med den finske statsminister, Juha Sipilä.

- Hvis der skal ændres på det, så må vi være enige indadtil i Norden om tidspunktet og måden, det skal gennemføres på, siger hun.

Det var Finland, som i februar under en syrisk donorkonference i London tog initiativ til at diskutere det med de andre nordiske lande. Siden har de nordiske ministre haft en række møder for at udveksle information om håndteringen af flygtningesituationen.

Danmark og Sverige indførte en midlertidig grænsekontrol i november, og Norge fulgte umiddelbart efter. De midlertidige foranstaltninger er i mellemtiden blevet forlænget flere gange.

/ritzau/NTB