Norge: Terrormistænkte har udenlandsk baggrund

Det norske politis sikkerhedstjeneste har samarbejdet med udenlandske søsterorganisationer for at overvåge tre mænd, der i dag er anholdt, sigtet for terrorplaner.

Norsk politi holder pressemøde

Den norske sikkerhedstjenste har pågrebet tre mænd, som den mener var i gang med at panlægge en terrorhandling. Det siger chefen for politiets sikkerhedstejeneste, PTS, Janne Kristiansen.

Hun holdt pressekonference i formiddag efter at nyheden om anholdelserne kom frem her til morgen.

Tre mænd med udenlandsk baggrund

De tre mænd har alle udenlandsk baggrund, men opholdstilladelse i Norge.

En af dem er norsk statsborger. Den ene er en urighur. Han kan være fra det nordvestlige Kina eller fra Kazhakstan. Han er norsk statsborger. En er iraker, der har fået ophold i Norge af humanitære grunde og en er fra Uzbekistan. Han havde søgt asyl i Norge, fået afslag og senere blevet familiesammenført i Norge. De er alle tre i 30'erne.

Trusselsbilledet ikke væsentlig ændret

Chefen for PST, Janne Kristiansen, ville på pressekonferencen ikke sige meget om, hvad det faktisk var for en terrorhandling de tre havde planer om. Hun ville ikke sige om terroren skulle udføres i Norge eller et andet sted i verden.

Dog sagde hun, at trusselsbilledet i Norge efter hendes mening ikke er væsentligt ændret.

PST-chefen sagde også, at der er formodninger om at de har forbindelser til grupper i udlandet og kan have kontakter til terrornetværket al-Qaeda. Terrorplanerne har forbindelser med USA og Storbritannien, fastslog hun.

Vil ikke sige meget

De tre mænd, hvoraf den ene er anholdt i Tyskland, er blevet overvåget i mere end et år. Når de bliver anholdt lige netop nu skyldes det, at udenlandsk presse havde fået nys om sagen, sagde Janne Kristiansen. Det betød, at sikkerhedstjenesten ikke turde vente længere med at skride til anholdelse. Men det betyder også, at efterforskningen ikke er helt så langt fremme som den kunne ønske, og det er en af grundene til, at kortene holdes meget tæt til kroppen og oplysningerne er sparsomme, sagde hun.

De bliver sigtet efter paragraf 147 a som handler om at angribe grundlæggende samfundsinstitutioner. Men de er ikke sigtet efter paragraf 147 b som handler om at skabe frygt i befolkningen, siger det norske statstv, NRK.

I eftermiddag holder statsminister Jens Stoltenberg og justitsminister Knut Storberget pressekonference.