Norge under kritik for at sende asylansøgere til Rusland

Regeringen kritiseres for at kalde Rusland et "trygt tredjeland" for flygtninge.

En mand skubber en lille pige over grænsen fra Rusland til Norge i oktober 2015. (Foto: NTB Scanpix © Scanpix)

Den norske regering står fast på, at den vil sende asylansøgere retur til Rusland, hvis de er kommet ind i Norge fra Rusland.

Det sker selv om den nye praksis de seneste dage har mødt kritik fra både menneskerettighedsorganisationer og det norske udlændingedirektorat, UDI, skriver nyhedsbureauet NTB.

- Det russiske asylsystem er ikke godt nok, til at vi kan forvente, at alle, som returneres, får beskyttelse, hvis de trænger til det, siger Gunnar Ekeløve-Slydal, generalsekretæren for menneskerettighedsorganisationen Den Norske Helsingforskomité.

Det har ført til en klage til FN udarbejdet af Amnesty International og Den Norske Helsingforskomité.

Flygtninge krydsede grænsen på cykel

Den norske regering valgte i november at udarbejde en ny instruks, der skulle sikre, at flygtninge kan sendes tilbage til Rusland.

Det skete blandt andet i kølvandet på, at flere asylansøgere fandt ud af at udnytte et hul i norsk lovgivning og cykle over grænsen fra Norges østlige nabo.

Spørger man den norske regering, mener den, at det er ganske forsvarligt at sende asylansøgere retur over den russiske grænse.

- Der er ingen grund til at mene noget andet end det, siger Siv Jensen, finansminister og formand i Fremskrittspartiet, til NTB.

- Hvis man begynder på den slags, gør man sig til overdommer over ganske mange lande, som er anset for at være velregulerede demokratier, siger hun.

/ritzau/