Norge vil afkriminalisere brugen af narkotika - I Danmark er vi splittede

Et flertal i Stortinget i Norge vil afkriminalisere folk, der har et narkotikamisbrug.

I Danmark er det ulovligt at besidde og tage stoffer. (Arkivfoto) (Foto: Mikkel møller Jørgensen © Scanpix)

Når en misbruger i Norge i fremtiden bliver snuppet for at besidde eller tage stoffer, så skal det ikke straffes med bøde eller fængsel, men i stedet skal misbruget behandles i sundhedssystemet.

Sådan lyder det fra et flertal af partierne i det norske Storting, der i den kommende uge forventes at vedtage et forslag, der skal afkriminalisere stofmisbrugerne.

Et af partierne, der vil ændre lovgivningen, er det konservative regeringsparti Høyre.

- I stedet for at give bøder og fængselsstraf, så skal misbrugerne hjælpes. Jeg tror ikke, at man kan straffe folk fri for deres misbrugsproblemer. Man kan hjælpe dem, siger sundhedsordføreren Sveinung Stensland.

I Danmark er det ulovligt at besidde og tage stoffer, og nordmændene går i den helt rigtige retning, hvis målet er, at folk skal ud af deres misbrug, siger misbrugsekspert Henrik Rindom fra Novavi, der behandler stofmisbrugere.

- Jeg tror ikke, jeg har nok ord til at sige, hvor positivt jeg finder den løsning. Vi har aldrig set unge mennesker eller misbrugere, der får det bedre af at blive straffet. Den eneste måde at løse de her problemer på, det er at tilbyde behandling.

Enhedslisten vil gå i norske fodspor

Og Danmark burde gøre som nordmændene, når de vil afkriminalisere stofmisbrugere, lyder det fra Enhedslisten. Derfor vil partiet stille et beslutningsforslag i Folketinget, siger sundhedsordfører Stine Brix.

- Jeg kan ikke se nogen som helst god grund til at straffe mennesker, der har et misbrug. Mange har i stedet brug for en form for behandling for at komme ud af deres misbrug eller til at undgå skaderne ved misbrug. Men at straffe folk med bøder eller fængsel eller andre sanktioner, det kan jeg ikke se formålet med.

Helt så afklaret er man endnu ikke hos Dansk Folkeparti, men her vil man kigge nærmere det norske forslag, siger sundhedsordfører Liselott Blixt.

- Jeg mener, der er rigtig mange, der ikke får det sundhedstilbud, de har brug for. Vi fastholder dem i deres misbrug ved at have fixerum og andre ting i stedet for at tilbyde dem det, der skal til for at få dem stoffri, siger hun.

Afkriminalisering har lange udsigter

Man skal dog ikke forvente, at Danmark vil følge efter nordmændene, når det kommer til at afkriminalisere stofmisbrug.

Sådan lyder det fra Ellen Trane Nørby, der er sundhedsminister fra Venstre.

- Vi går som regering ikke ind for legalisering af stoffer i Danmark, men når det er sagt, så har vi fokus på, hvordan vi skaber bedre behandling for misbrugere.

Regeringen vil især fokusere på, at behandlingsgarantien bliver forkortet, så misbrugere hurtigere kan få hjælp, end de kan i dag.

- Garantierne vi har i dag på 14 dage, de virker ikke. Hvis man er motiveret, så er man motiveret her og nu og ikke 14 dage senere. Der kan man være et helt andet sted i sit liv. Så vi skal sikre bedre behandling, siger Ellen Trane Nørby.

Facebook
Twitter