Norge vil øge indsatsen for samisk sprog

Lørdag er samerfolkets dag. Den bliver markeret i Norge, Sverige, Finland og Rusland.

Samerfolkets dag har været markeret i Norge, Sverige, Finland og Rusland siden 1993. (© colourbox)

Lørdag markeres samerfolkets dag, og i den anledning varsler den norske regering en øget indsats for det samiske sprog. Der kommer en handlingsplan i løbet af foråret.

- Jeg er optaget af, at samisk sprog skal være levende og i aktiv brug. Det kræver blandt andet, at vi styrker de samisksprogede tilbud på forskellige samfundsområder, som sundhedsvæsen og kriminalforsorg, at der er tilgængelige gode samisksprogede tilbud i børnehave og skole, og at der findes uddannelsestilbud for voksne samere, som har mistet deres sprog, siger Norges samerminister Dag Terje Andersen.

Sagen markeret siden 1993

Sammen med den norske statsminister, Jens Stoltenberg, glæder han sig over, at det samiske bliver mere synligt i offentligheden.

- Regeringen ønsker især at give det sør- og lulesamiske sprog en speciel prioritet. Det haster med at sætte gang i tiltag for at styrke og bevare disse sprog. For at dette kan ske, er det vigtigt også at tage nye og utraditionelle arenaer i brug, som eksempelvis YouTube-projektet på lulesamisk, siger den norske samerminister.

Samerfolkets dag har været markeret i Norge, Sverige, Finland og Rusland siden 1993. Dagen blev officiel flagdag i Norge i 2004.